Četvrtak, 29.02.2024.
FOTO: Damir Hodžić

Djeca tvrde da se smrzavaju zbog loših prozora u sarajevskoj školi; direktorica: Od '93. se nije investiralo

Redakciji Faktora obratili su se učenici J.U. Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo tvrdeći da se u školi prozori ne mogu adekvatno zatvoriti, zbog čega svakodnevno sjede u hladnim učionicama te su na nastavu počeli da nose deke kako bi se ugrijali.

- U našoj školi prozori ne mogu da se zatvore, svaki dan smo izloženi hladnoći zbog koje ne možemo da pratimo nastavu niti sudjelujemo u njoj. Počeli smo nositi deke da bismo se bar malo ugrijali u kabinetima. Svaki dan sjediti u prostoriji šest sati u kojoj je hladno dovodi do toga i da smo bolesni – kazali su našoj redakciji neki od učenika ove škole.

Direktorica srednje škole Seada Velagić, nakon što smo joj kazali da učenici navode kako su počeli nositi dake u školu, to nije potvrdila. 

- Ja u ovoj školi radim punih 30 godina. Znači nisam neko ko je došao ovdje jučer i ova škola je više od 100 godina stara. Od '93. do dana današnjeg nikad se nikakava investicija u pravcu zamjene vanjske stolarije nije uradila. Trenutno stanje koje imamo je takvo kakvo jeste.

Gradonačelnica (Benjamina Karić, op. a.) je rekla da će nam se uraditi fasada, koja također godinama nije promijenjena. U vezi sa drvenarijom, ja sam se lično obratila našem resornom ministarstvu, načelniku Ibrahimu Hadžibajriću i ponovo Gradskoj upravi s ciljem da ih zamolim da udruže sredstva da bi se zamijenila vanjska stolarija jer malo je nelogično praviti fasadu pa poslije prozore.

Pokrenuli smo inicijativu i preko Vijeća roditelja. Iduće sedmice će doći Koordinacija vijeća roditelja Stari Grad u našu školu sa istom temom. Znači, da malo porazgovaramo, da vidimo šta nam Vijeće roditelja u tom pravcu može pomoći. Ako je nešto utješno, vjerujte da je i kod mene prozor u kancelariji zatvoren rajberom – kazala je Velagić.

Zahtijevajući direktan odgovor od direktorice, konstatovali smo da su informacije tačne, dakle da se prozori ne mogu zatvoriti zbog čega je u školi jako hladno, međutim Velagić se nije složila.

- Ja to nisam rekla. Ta informacija je informacija od roditelja, a u vezi s tim mi imamo čak i temperaturne liste koje smo napravili i gdje se temperatura izmjeri da vidimo baš koliko je to. Znači, prozori se zatvaraju onoliko koliko se može zatvoriti. Otvoreni nisu sigurno. Ne bih ja to nazavala jako niskom temperaturom, dođite pa vidite kakve su te učionice pa ćete imati onda pravu sliku – dodala je diretkorica.

Rado smo se odazvali pozivu, ali nam on nije omogućen danas, pod obrazloženjem: "Danas nam je gužva i imamo toliko već zakazanih sastanaka".

Nakon razgovora sa direktoricom, redakciju Faktora je kontaktirala Sanela Polutak, predsjedavajuća Vijeća roditelja. Kako navodi, oni kontinurano sprovode aktivnosti u želji poboljšanja uvjeta u J.U. Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo, te da ukoliko nam je informaciju dao neki od roditelja, oni ne stoje iza toga.

- Ono što ja želim da kažem je da Vijeće roditelja upoznato već dugo o tom problemu i zaista radimo u zajednici sa Koordinacijom vijeća roditelja Stari Grad na rješavanju tog problema u interesu naše djece, ali pravnim putem da smo dogovorili jutros i taj dopis koji ide ka Ministarstvu. A to je da dođu u posjetu, da obiđu školu, da vide da zaista imamo problem i da nas stave na vrh neke liste prioriteta. Ti pojedinačni pozivi koji su bili, želim naglasiti, Vijeće roditelja iza toga ne stoji – poručila je Polutak.

Poslali smo upit ministrici za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naidi Hota-Muminović, međutim odgovor nismo dobili do momenta objavljivanja teksta.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh