Djeca ne idu u školu: Novi poziv ministru iz Zvornika

objavljeno: 08.02.2018. u 15:01

Predsjednik Skupštine opštine Zvornik uputit će otvoreni poziv za sastanak o nazivu jezika Dani Maleševiću, ministru prosvjete i kulture Republike Srpske, rekao je Muharem Sinanović, predstavnik roditelja čija djeca pohađaju područno odjeljenje u Liplju Osnovne škole "Sveti Sava" Zvornik, javlja Anadolu Agency (AA).  

Prema riječima Sinanovića, 16 djece bošnjačke nacionalnosti u školi u Liplju i dalje neće ići u školu zbog naziva jezika koji im se upisuje u đačke knjižice.

U Zvorniku je danas ponovo održan sastanak predstavnika OSCE-a,OHR-a, Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH i roditelja djece koji traže da se u đačke knjižice upisuje bosanski jezik, umjesto "jezik bošnjačkog naroda", ali mu nije prisustvovao Malešević zbog čega je odlučeno da mu se uputi poziv i novi sastanak organizuje kada on bude mogao doći.

-Mi hoćemo da naša djeca uče jedan od tri službena jezika i tu je tačka - rekao je Sinanović i dodao da do sastanka mora doći tokom sljedeće sedmice.

Prema njegovim riječima predstavnici OSCE-a i OHR-a "rekli da će i oni doći na sastanak s ministrom, jer je situacija alarmantna".

U školama u RS-u postupa se u skladu s uputstvom Ministarstva prosvjete i kulture u kojem stoji da se u đačke knjižice upisuje "jezik bošnjačkog naroda", zbog čega na području nekoliko opština učenici bošnjačke nacionalnosti bojkotuju nastavu.