Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla (Dželjalj Svečlja) objavio je na Facebooku da je danas prihvatio zahtjev za ostavku Samedina Mehmetija, direktora Policije Kosova.

- Ostavka Mehmetija je uslijedila nakon slučaja silovanja jedanaestogodišnje djevojčice, iz ličnih razloga i profesionalne savjesti - naveo je ministar.

Dalje je istakao da je premijer Albin Kurti imenovao za vršioca dužnosti generalnog direktora Fehmija Hotija, dosadašnjeg zamjenika direktora Kosovske policije.

Iz Policije Kosova je saopćeno da je danas uhapšen i peti osumnjičeni za slučaj silovanja djevojčice, za kojim je policija tragala. On se nalazi u policiji na ispitivanju.

Prethodno su uhapšene četiri osumnjičene osobe, kojima je određen jednomjesečni pritvor.

Kako prenose kosovski mediji, uhapšeni, među kojima ima i maloljetnih, osumnjičeni su da su subotu u jednom parku u Prištini, u intervalu od sedam sati silovali djevojčicu.

Među brojnim uglednim ličnostima i građanima koji su reagovali povodom ovog slučaja su i predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti, koji su zatražili da se osumnjičeni što prije privedu pravdi, a da počinioci dobiju zasluženu kaznu za ovaj šokantan i neprihvatljiv zločin.