Inicijative

DF traži zajedničku sjednicu Vlade FBiH i Vlade Hrvatske za Aluminij

Objavljeno: 12.07.2019. u 13:32

Dvije Vlade, dodaju, imaju 56 posto vlasništva i 100 posto odgovornosti za sudbinu Aluminija i njegovih radnika

Svjedoci smo svojevrsne, prije svega radničke drame koja se ovih dana odvija u Mostaru, a vezano za gašenje i propast još jednog bh. privrednog giganta – Aluminijskog Kombinata Mostar, saopćio je DF.

-Njegova dalja sudbina može se posmatrati prije svega kroz prizmu njegove važnosti za Hercegovinu i kroz sudbinu radnika i njihovih obitelji. Stoga, Demokratska fronta traži hitno održavanje zajedničke sjednice Vlade Federacije i Vlade Republike Hrvatske - saopćili su.

Dvije Vlade (Vlada FBiH i Vlada Republike Hrvatske), dodaju, imaju 56 posto vlasništva i 100 posto odgovornosti za sudbinu Aluminija i njegovih radnika.

-Put je imenovanje nove stručne uprave i podrška uspostavljanju proizvodnje. Na ovaj način prestaje kriminalni uticaj na Kombinat, koji ga je i doveo do gašenja, a što su radnici i sami prepoznali. Ovo podrazumjeva i promptni angažman svih tužiteljskih, pravosudnih i policijskih institucija na preispitivanju rada svih dosadašnjih uprava u ovom Kombinatu i podnošenje kaznenih prijava protiv svih koji su, raznim partijsko kadrovskim kombinacijama doveli ovaj kolektiv do propasti - dodaju u saopćenju.

U navedenom kontekstu Klub Demokratske fronte u ZD Parlamenta FBiH će i formalizirati navedenu inicijativu.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije