open-navfaktor-logo
search
Uspješan debi Bajevića
Desetkovani Zmajevi osvojili bod u gostima kod četverostrukih prvaka svijeta
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je 1:1 na gostovanju kod Italije u prvom kolu druge sezone Lige nacija, a bod u gostima kod četverostrukog prvaka svijeta uopće nije loš debi novog selektora Dušana Bajevića.
04.09.2020. u 22:40
get url
text

Od prve minute susreta bilo je jasno kako će Italija igrati protiv Zmajeva. Izabranici Roberta Mancinija izašli su visoko na našu zadnju liniju, a već u uvodnom dijelu meča bilo je vidljivo da ćemo imati dosta problema s iznošenjem lopte s naše polovine terena.

Još prije utakmice bilo je teško očekivati da će situacija biti bitno drugačija, pogotovo jer je selektor Dušan Bajević u svom debiju odlučio od prve minute priliku dati trojici debitanata (Saničanin, Cipetić, Hadžiahmetović op.a).

VEZANI TEKST - TOK UTAKMICE: Italija - Bosna i Hercegovina 1:1

Da će u prvih 45 minuta svojim intervencijama ulijevati sigurnost našoj prilično neuigranoj odbrani, Ibrahim Šehić najavio je dobrom reakcijom u šestoj minuti susreta. Bivši golman i kapiten Željezničara sigurnost je pokazao i tri minute kasije kada je odlično izboksao loptu poslije ubačaja iz prvog kornera koji su izveli Italijani.

U 12. minuti zatresla se mreža iza Šehićevih leđa, no Federico Chiesa loptu je poslao u vanjski dio mreže.

Prva ozbiljnija situacija pred golom Italije viđedan je u 13. minuti, kada je Arminu Hodžiću malo nedostajalo da sebi izgradi dobru poziciju za šut. Ipak, u posljednjem trenutku spriječio ga je Leonardo Bonucci, koji je u ovom meču nosio kapitensku traku Azzurra.

Italijani su Šehiću zaprijetili iz slobodnog udarca u 18. minuti, ali naš čuvar mreže nije morao intervenisati. Lopta je poslije udarca Lorenza Insignea otišla preko gola.

Sredinom prvog poluvremena, tačnije u 27. minuti, naš tim je imao najbolju priliku u prvih 45 minuta, no Edin Višća je s nekih šest-sedam metara šutirao preko gola.

Pritisak Italijana na našu zadnju liniju posebno je do izražaja došao u drugom dijelu prvog poluvremena. No, Azzurri nisu uspijevali da iz domacije na terenu organizuju kvalitetnu akciju.

Nedostatak svježine itekako se osjetio u finišu prvog dijela, ipak, na kraju smo uspjeli napraviti dvije ozbiljne akcije, ali bez pravog završnog udarca.

{$galerijaFotografija}

Kako je završeno prvo, tako je nastavljeno i drugo poluvrijeme, s visokim pritiskom Italijana.

Prvu priliku u drugom dijelu imali su domaći fudbaleri. I ovoga puta je Šehić bio siguran poslije udarca Insignea. 

Nakon prilike koju je imao kapiten Napolija, Zmajevi su u 53. minuti pogodili stativu. Hodžić se dobro snašao, zaobišao je i Donnarummu, ali je na kraju iz "mrtvog" ugla pogodio stativu. Napadač MOL Fehervara bio je primoran da šutira jer u napadu nije bilo saigrača koje je mogao proigrati.

Samo dvije nakon Hodžićeve šanse zatresao se i okvir gola naše selekcije. Insigne je pogodio stativu poslije udarca glavom.

Da je bilo publike na stadionu "Artemio Franchi" ostala bi šokirana u 57. minuti kada su Zmajevi stigli do vodstva. Poslije kornera lopta nakon zračnog duela Siniše Saničanina i Leonarda Bonuccija stigla do Tonija Šunjića, koji ju je vratio u peterac, a tamo se odlično snašao naš kapiten Edin Džeko i pogodio za vodstvo.

Prednost naše najbolje selekcije trajala je do 67. minuti kada je Stefano Sensi izjednačio rezultat, i to uz dosta sreće. Loptu je na 30ak metara od našeg gola izgubio Branimir Cipetić, a u nastavku akcije Insigne je uposlio Sensija čiji udarac nisu uspjeli izblokirati Šunjić i Saničanin. Lopta je na putu ka golu pogodila obojicu stopera, promijenila smjer i prevarila Šehića.

Četiri minute kasnije Italijani su mogli napraviti totalni preokret, ali je novi golman turskog Konyaspora odlično odbranio čisti zicer Alessandru Florenziju. Ovoj šansi Italije prethodila je i prilika Amera Gojaka, no njegov udarac glavom ukrotio je Donnarumma.

Zaniolo je na drugoj strani probao također glavom, ali je rezultat ostao nepromijenjen.

Zaniolov klupski kapiten Džeko je u 77. minuti s 20ak metara šutirao preko gola, a dobru kontru Zmajeva u 83. minuti osjetio je Donnarumma, koji je odbranio udarac Edina Višće.

U posljednjoj minuti Zmajevi su mogli šokirati Italijane, no šuta Muhameda Bešića otišao je pored gola.

Mogli smo kući pjevajući, no bod u gostima kod četverostrukih prvaka, u debitantskom nastupu novog selektora, s trojicom debitanata u prvom sastavu, tom bodu se ne treba gledati u zube. 

Za tri dana u Zenici ćemo, pred praznim tribinama Bilinog polja, ugostiti Poljsku.

Golove s utakmice Italija - BiH pogledajte OVDJE.

Kad smo kod Poljaka vrijedi reći da je u drugom susretu Grupe 1 Lige A Holandija je s 1:0 savladala Poljsku. Steven Bergwijn bio je strijelac pobjedničkog gola za Lale.

Jedini pogodak s meča Holandija - Poljska pogledajte OVDJE.

Italija - Bosna i Hercegovina 1:1 (0:0)
Stadion: Artemio Franchi (Firenca). Sudija: Anastasios Sidiropoulos (Grčka). Strijelci: 0:1 – Džeko (57), 1:1 – Sensi (67). Žuti kartoni: Belotti, Zaniolo, Bonucci (Italija), Hodžić, Cimirot (BiH).

Italija: Donnarumma, Florenzi, Bonucci, Acerbi, Biraghi, L. Pellegrini (od 86. Kean), Sensi, Barella, Chiesa (od 72. Zaniolo), Insigne, Belotti (od 73. Immobile). Selektor: Roberto Mancini.
Bosna i Hercegovina: Šehić, Cipetić, Šunjić, Saničanin, Kolašinac (od 83. Ćivić), Cimirot, Hadžiahmetović, Gojak, Višća (od 86. Milošević), Hodžić (od 77. Bešić), Džeko. Selektor: Dušan Bajević.

italija-bih4.jpg
1 od 20
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.