open-navfaktor-logo
search
Izložba
Derviši Mensura Porovića sutra pred publikom u Švedskoj
Riječ je o radovima koje je sarajevska publika imala priliku vidjeti prošle godine, a koji su nastali čitajući "Mesneviju“ Dželaludina Rumija
07.09.2018. u 22:37
get url
text
Mensur Porović: Izlaže u Umjetničkoj galeriji u gradu Härnösand
Mensur Porović: Izlaže u Umjetničkoj galeriji u gradu Härnösand

Bosanskohercegovački umjetnik Mensur Porović svoje osamnaesto izlaganje upriličit će u Švedskoj.

Izložba pod nazivom “Dansande derevicher“ će biti otvorena 8. septembra u Umjetničkoj galeriji u gradu Härnösand, a moći će se pogledati do 13. oktobra.
Švedskoj publici umjetnik, koji je u dugogodišnjem radu učestvovao u mnoštvu kolektivnih izdanja kao član Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), predstavit će radove iz ciklusa “Dođi“.

- Riječ je o radovima koje je sarajevska publika imala priliku vidjeti prošle godine, a koji su nastali čitajući "Mesneviju“ Dželaludina Rumija. Djela rađena u akril tehnici simboliziraju pokret derviša u njihovom plesu, a planiram predstaviti tridesetak radova. Naime, zanimljivo je kako je uopće došlo do odlaska u Švedsku. Prošle godine direktorica Galerije imala je priliku vidjeti radove u kući mog brata koji živi u Švedskoj. Dopali su joj se i došla je na ideju da priredim izložbu u ovom gradu na sjeveroistoku Švedske – govori Porović i dodaje kako mu ovo predstavlja veliko zadovoljstvo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.