Dva stara rivala odigrat će u ponedjeljak svoju 135. službenu utakmicu, a nešto više uspjeha imala je do sad sarajevska ekipa (49 pobjeda Sarajeva, 46 Veleža, uz 39 remija, i gol razliku 188:183 na strani Rođenih). Uzmemo li u obzir posljednjih pet premijerligaških susreta ove dvije ekipe, Velež je ubilježio tri pobjede uz dva remija, a Sarajevo se (računamo li i finale Kupa) pobjedom protiv Rođenih nije osladilo već sedam utakmica (posljednji put su trijumfovali 23.11.2019, prije skoro tri godine).

Što se aktuelne premijerligaške sezone tiče, Sarajevo je (uz utakmicu više) zasad sakupilo četiri boda više od Veleža (uz poraz više od Rođenih i negativnu gol-razliku od 16:17).

Pred nama je, dakle, derbi Bosne i Hercegovine, i to kakav! Osimovom Veležu u goste dolazi Dudićevo Sarajevo. Dovoljna preporuka za sve fudbalske sladokusce širom zemlje da budu uz male ekrane, a za sve veležovce najbolja pozivnica da u ponedjeljak budu u Gabeli i stanu uz mostarske Crvene u borbi za bodove koji bi značili priključak s vrhom tabele.

Što se Rođenih tiče, nakon blaže stomačne viroze koja je zahvatila ekipu i koja je uspješno sanirana, ekipa je spremna i posve usredsređena na utakmicu protiv Sarajlija, kojima će, pak, zbog žutih kartona nedostajati Džafić i Đukanović.

Suđenje na ovom meču povjereno je najuglednijem domaćem sudiji Irfanu Peljti (Sarajevo), a pomoćnici će mu biti Senad Ibrišimbegović (Travnik), Goran Dujak (Odžak) i Elvedin Topuzović (Tuzla). Njihov rad ocijenjivat će Ognjen Valjić (Banja Luka), dok je službeni delegat utakmice Jasmin Memišević (Breza).    

Utakmica između FK Velež Mostar i FK Sarajevo igra se u danas od 16 sati, uz direktan TV prijenos na platformi Moja TV.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore