open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Suda BiH
Debevec: Dodik se razotkrio, pozivam ga da kaže moje špansko ime da ga i ja saznam
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je na današnjoj konferenciji za medije iznio niz optužbi na račun Suda BiH i predsjednika te institucije Ranka Debevca.
09.09.2020. u 15:48
get url
text

Dodik je, između ostalog, ustvrdio da je Debevec državljanin Španije, te da posjeduje špansko ime i prezime, kao i da je učestvovao u određenim koruptivnim radnjama.

- Ovo je rezultat činjenice da Dodik nema politički utjecaj na Sud BiH i to je razlog zbog kojeg iznosi ovakve optužbe, za razliku od određenih drugih institucija na koje ima direktan politički utjecaj. Čak mu određeni rukovodioci odlaze direktno na dogovore – kazao je Debevec za Faktor komentirajući Dodikove optužbe.

Tvrdnje člana Predsjedništva BiH o posjedovanju španskog imena i prezimena Debevec je ocijenio kao "budalaštine".

VEZANI TEKST - Dodik nervozan nakon sastanka s Palmerom: "Komšić nije normalan; lažne informacije o Markalama; Ranko Debevec..."

- Ja pozivam Dodika da objavi to moje špansko ime o kojem priča. Tom izjavom je još jednom dokazao da ima politički utjecaj na određene institucije jer kaže: "Mi smo to provjerili". To direktno dokazuje njegov politički utjecaj na određene institucije, a svi znamo o kojoj se instituciji radi. Dodik se potpuno razotkrio na ovaj način, gdje ima politički utjecaj, a gdje ga nema – poručio je predsjednik Suda BiH.

Istragu protiv Debevca, podsjećanja radi, vodi Tužilaštvo BiH.

Današnju konferenciju za medije je, ističe, iskoristio kako bi se obrušio na, smatra on, jedinu pravosudnu instituciju na koju nema utjecaj. Kada je u pitanju Dodikov stav da se Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH može mijenjati samo u okviru cjelokupne reforme, Debevec kao otvorenu ostavlja mogućnost da Dodik time nastoji sačuvati postojeće stanje, ali i utjecati na takozvane "proširene nadležnosti" Suda BiH.

- U ranijem strukturalnom dijalogu, jedino što nikada nije došlo u pitanje su proširene nadležnosti Suda BiH. Strani partneri smatraju da Sud treba zadržati te nadležnosti, a sve ostalo je stvar političkog dogovora i vjerovatno Dodik to koristi za određenu vrstu političke ucjene oko izmjena Zakona o VSTV-u – ocijenio je predsjednik Suda BiH.

Prokomentirao je Debevec i Dodikove optužbe koje se odnose na krivična djela korupcije.

- Ja ga još jednom pozivam da objavi o kakvoj se korupciji radi i da objavi to moje špansko ime da ga i ja saznam – poručio je Debevec.

Predsjednik Suda BiH je najavio mogućnost podnošenja tužbe za klevetu protiv člana Predsjedništva BiH.

- Jer tu tužbu će Dodik sigurno izgubiti s obzirom na to da nema nijedan dokaz, niti ga može imati za ono što govori – zaključio je Debevec.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.