open-navfaktor-logo
search
Obraćanje u I. Sarajevu
Dodik nervozan nakon sastanka s Palmerom: "Komšić nije normalan; lažne informacije o Markalama; Ranko Debevec..."
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas na pres konferenciji u Istočnom Sarajevu da je sastanak sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom bio uspješan. 
09.09.2020. u 13:25
get url
text

- Bio je dobar sastanak. Ukazana je potreba za partnerstva BiH i SAD, da se uspostavi liderstvo u BiH. Prva tema 25 godina obilježavanja Dejtonskog sporazuma. Predviđena je zajednička izjava Predsjedništva u kojoj bih ja insistirao da prestane mandat visokog predstavnika. Ne bježim od toga da se iskaže pijetet prema svim žrtvama iz posljednjeg rata koji je u Dejtonskom sporazumu okvalifikovan kao tragičan sukob. Ovih dana u RS-u sjećamo se žrtava NATO agresije na srpski narod u BiH koja je uslijedila 1995. godine nakon lažnih informacija o masakru na sarajevskim Markalama. Sada znamo da je to lažan masakr. Palmeru sam rekao da u Srebrenici nije bio genocid. Haški sud nikada nije potvrdio da je u Srebrenici ubijeno 8.000 ljudi - izjavio je Dodik.

Osvrnuo se i na put BiH prema NATO-u.

- Mi smo za Komisiju za saradnju s NATO-om, ali ne i za Komisiju za integracije sa ovim vojnim savezom. Jedna od tema bilo je i pravosuđe u BiH koje ne daje rezultate. Spomenuo sam i sumnjivu odluku predsjednika Suda BiH (Ranko Debevec, op. a.) da daje naloge OSA-i koga može prisluškivati. Predsjednik Suda BiH ima špansko državljanstvo, provjerite. Mi smo provjerili kod španskih organa, oni su nam to potvrdili. Predsjednik Suda je u nekim veoma sumnjivim okolnostima i postoje indicije da je primao neke predmete kao mito i korupciju - kazao je Dodik i dodao da njegov kolega iz Predsjedništva BiH Željko Komšić nije normalan.

Zatim se ispravio, pa kazao kako je Komšić uvijek izrevoltiran.  Dotakao se i migrantske krize.

- Osuđujem postupak policije Srbije koja pomaže migrantima da pređu granicu - naglasio je Dodik. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.