Tokom ove sedmice države zapadnog dijela Evrope zahvatit će toplotni val, a temperature će se, kako tvrde u meteorološkim službama tih zemalja, penjati i do 40 stepeni Celzijusa.

Visoke temperature, koje će prelaziti 35. podiok, od četvrtka će zahvatiti i našu zemlju, kaže Dženan Zulum, iz Odsjeka za klimatološka istraživanja i studije pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu, dodajući kako će se takvo vrijeme zadržati i u prvoj sedmici narednog mjeseca.

- Mi smo već jedan toplotni val prošli, a od sredine sedmice, tačnije od četvrtka, slijedi još jedan sa znatno većim temperaturama od prosječnih. Dani će biti vreli, a noći sparne. Inače, ovo ljeto će, prema svim pokazateljima, biti toplije u odnosu na višegodišnji prosjek, sa padavinama kojih će biti manje nego prošle godine - ističe Zulum.

Inače, danas će u Bosni u prijepodnevnim satima biti oblačnije vrijeme, a kako dan bude odmicao oblačnost će se smanjivati. Tokom dana u nekim dijelovima Bosne mogući su kratkotrajni pljuskovi i grmljavina. U Hercegovini tokom cijelog dana bit će sunčano.

Prema riječima Ismire Ahmović, dežurnog meteorologa u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, najviša dnevna temperatura bit će od 25 do 30 stepeni, na jugu zemlje do 33 stepena Celzijusa.

- U srijedu u većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, s tim da će po kotlinama centralne i istočne Bosne u jutarnjim satima biti magle i niskih oblaka. Poslijepodne u centralnim i istočnim područjima Bosne moguć je slab pljusak. Jutarnja temperatura između 14 i 20, na jugu zemlje do 24 stepena. Najviša dnevna temperatura između 25 i 31 stepen, na jugu zemlje do 34 stepena Celzijusa – kazala je Ahmović.