open-navfaktor-logo
search
Nova sezona
Danas žrijeb grupa Lige prvaka: Koga od bh. fudbalera ćemo gledati u evropskoj eliti
Nakon što su sinoć i posljednja tri kluba čekirala mjesto u grupnoj fazi ovosezonskog izdanja Lige prvaka, žrijeb grupa bit će održan danas u Istanbulu sa početkom u 18 sati.
26.08.2021. u 07:52
get url
text

Posljednji tim koji je osigurao mjesto u grupnu fazu najelitnijeg UEFA-inog klupskog takmičenja je ukrajinski Shakhtar, koji je u srijedu navečer poslije produžetaka savladao Monaco.

Španija će i ove godine imati najviše predstavnika u evropskoj eliti - pet (Atletico, Real Madrid, Barcelona, Sevilla, Villarreal). Po četiri će imati Engleska, Njemačka i Italija, Portugal tri, a Francuska i Ukrajina po dva.

Nizozemska, Rusija, Austrija, Belgija, Turska, Švicarsa, Švedska i Moldavija imat će po jednog predstavnika u žrijebu grupne faze koja za bh. klubove i dalje ostaje misaona imenica, pogotovo kada je riječ o Ligi prvaka.

Ipak, imat će i naša zemlja svoje reprezente u najprestižnijem takmičenju.

Transfer u Inter Edinu Džeki je donio novu priliku da poboljša svoj skor datih golova u Ligi prvaka, a u dosadašnjoj karijeri postigao ih je 22.

Osim napadača aktuelnog prvaka Italije i njegov reprezentativni kolega iz redova gradskog rivala, Rade Krunić, imat će priliku da po prvi put zaigra u Ligi prvaka.

Nakon što su u play-offu sa svojim Malmom eliminisali bugarski Ludogorets i Anel Ahmedhodžić i Adi Nalić imat će priliku da se okušaju u najjačem evropskom klupskom takmičenju.

I bivši mladi reprezentativac BiH i nekadašnji fudbaler Širokog Brijega Stjepan Radeljić će osjetiti čari najveće klupske fudbalske pozornice, nakon što je sa Sheriffom u doigravanju eliminisao zagrebački Dinamo sa ukupnih 3:0.

Ne proslijedi li ga Bešiktaš na novu posudbu, možda bi i mladog Ajdina Hasića, koji se oporavlja od teške povrede ligamenata koljena, mogli gledati u Ligi prvaka.

Naravno, ne treba zaboraviti ni Miralema Pjanića, koji je i dalje igrač Barcelone, no pitanje je da li ćemo ga gledati u Ligi prvaka jer je transfer u Juventus daleko od realizacije. 

Jasno, broj bh. fudbalera u elitnom takmičenju mogao je biti i veći. Nažalost, moldavski Sheriff se ispostavio kao preozbiljna prepreka za Dinamo čije boje brane Amer Gojak i Luka Menalo, dok je Young Boys eliminisao Ferencvaros za koji nastupaju Eldar Ćivić, Adnan Kovačević i Stjepan Lončar.

Za kraj vrijedi kazati da direktan prijenos žrijeba grupa Lige prvaka možete pratiti na UEFA-inog zvaničnoj internet stranici ili putem kanala Arena Sport, a utakmice prvog kola na rasporedu su već 14. i 15. septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.