Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala Feni da su u protekle dvije sedmice u Memorijalnom centru ponovo otvorena 92 mezara ranije ukopanih žrtava, kako bi se njihovim posmrtnim ostacima pridodali dijelovi skeleta koji su naknadno pronađeni i identificirani.

Reasocijaciji skeletnih ostataka su prisustvovale i porodice žrtava po čijem odobrenju se reekshumacije i provode, predstavnici Tužilaštva BiH, istražitelj Instituta za nestale osobe BiH, antropolozi ICMP-a te patolog.

Od ukupnog broja žrtava čiji se mezari ove godine otvaraju, jedna je reekshumirana po treći put.

Fazlić je napomenula da je u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari do sada, radi kompletiranja tijela, urađeno 859 plus ove 92 reekshumacije.

Podsjeća da su u jedanaest navrata rađene individualne reekshumacije dok su u 13 navrata rađene velike reekshumacije odnosno one u kojima je otvaran veliki broj grobnih mjesta ili mezara.

Od ovog ukupnog broja 41 žrtva je reekshumirana po dva puta.

U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta (PIP) nalaze se posmrtni ostaci još 491 žrtve genocida koji su do sada identifikovani i koji čekaju saglasnost porodica za reasocijaciju.

Iz Instituta apeluju da porodice žrtava čiji se posmrni ostaci nalaze u Podrinje identifikacionom projektu, a koje su promijenile adrese i brojeve telefona, o tome obavijeste Institut odnosno PIP kako bi bio omogućen kontakt radi identifikacija i reekshumacija žrtava.