open-navfaktor-logo
search
Bez prisustva publike
Danas počinju Olimpijske igre u Tokiju, može li BiH do prve medalje?
Ceremonijom svečanog otvaranja, koja je na programu danas od 13 sati po centralnoevropskom vremenu, počet će 32. Olimpijske igre u Tokiju, koje su se trebale održati još prošle godine, ali su odgođene zbog pandemije koronavirusa.
23.07.2021. u 07:52
get url
text

Ove godine situacija je nešto bolja, ali je Japan zabranio prisustvo publike na Igrama koje će trajati od 23. jula do 8. augusta, što je rezultat vanrednog stanja u japanskoj prijestolnici koje će biti na snazi sve do 22. augusta.

VEZANI TEKST - Šta možemo očekivati od bh. sportista na Olimpijadi u Japanu?

Bosnu i Hercegovinu će na Olimpijskom igrama predstavljati sedam sportista. To su: Amel Tuka, Mesud Pezer (atletika), Larisa Cerić (džudo), Lana Pudar, Emir Muratović (plivanje), Nedžad Husić (taekwondo) i Tatjana Đekanović (streljaštvo).

Uprkos problemima koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa, na ovogodišnjim Olimpijskim igrama učestvovat će više od 11.000 sportista, 205 zemalja, kao i tim koji će nastpati pod zastavom MOK-a. Prema posljednjim podacima 11.324 sportista nadmetat će se u 33 sporta, odnosno u 50 disciplina.

Prva na borilište od bh. olimpijaca izaći će streljačica Tatjana Đekanović. Ona će već drugog dana nastupiti u Areni Asaka, a takmičenje bi prema rasporedu trebalo početi u 1.30 sati po našem vremenu.

Prvakinja Evrope u juniorskoj konkurenciji u disciplini 100 metara leptir, Lana Pudar, također će nastupati 24. jula. Kvalifikacije u Tokyo Aquatics Centru počinju u 12.28 sati po centralnoevropskom vremenu, odnosno 19.28 sati po lokalnom vremenu.

Treći nastup će imati naš mladi taekwondoista Nedžad Husić. On će se u nedjelju, u kategoriji do 68kg, boriti u dvorani Makuhari Messe, a na borilište bi trebao izaći u 3.14 sati po našem vremenu.

Emir Muratović će 27. jula plivati kvalifikacije u discplini 100 metara kraul s početkom u 12.02 sati (CET), dok ga tri dana kasnije očekuje i nastup u disciplini 50 metara slobodno.

Džudistkinja Larisa Cerić će u kategoriji +78kg nastupati u petak 30. jula u dvorani Nippon Budokan, a borbe počinju od 4.00 sati po našem vremenu. Prva protivnica naše Larise je predstavnica Nikaravge Izayana Marenco.

VEZANI TEKST - Larisa Cerić saznala imena protivnica na Olimpijskim igrama u Japanu

Viceprvak svijeta na 800 metara Amel Tuka kvalifikacije u svojoj disciplini počinje u subotu (31. juli) od 2.50 sati po našem vremenu, dok posljednji na borilište izlazi bh. rekorder u bacanju kugle Mesud Pezer. Takmičenje u bacanju kugle na rasporedu je 3. augusta od 12.15 sati po centralnoevropskom vremenu.

Bosna i Hercegovina je jedan od rijetkih evropskih zemalja koja u svojoj historiji nikada nije osvajala olimpijsku medalju, a mnogi se nadaju da bi se to moglo desiti ove godine u Tokiju u kojem vladaju vanredne okolnosti.

Inače, do jučer je ukupno 71 osoba akreditovana za Olimpijske igre u Tokiju bila pozitivna na koronavirus, saopćili su organizatori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.