open-navfaktor-logo
search
Četničko orgijanje
Danas odluka: Grci su zbog transparenta "Nož, žica, Srebrenica" kažnjeni sa 75.000 eura, šta čeka Borac
- Borac je izgubio, ali pobijedila je Banja Luka - izjavio je trener banjalučkog premijerligaša Branislav Krunić poslije subotnjeg domaćeg poraza od Sarajeva (0:2).
03.03.2020. u 10:56
get url
text

Međutim, na Gradskom stadionu u subotu su izgubili i Borac i Banja Luka.

Za poraz na zelenom travnjaku Banjalučani mogu kriva pronaći u lošem danu, raspoloženom protivniku... Lopta je "okrugla". Ali, za debakl na tribinama, četničko orgijanje, uzvikivanje fašističkih slogana "Ubij Turčina" i "Nož, žica, Srebrenica", opravdanja nema. Fašizam treba adekvatno i drakonski kazniti.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je na potezu, odnosno Disciplinska komisija, čija sjednica je zakazana za danas.

Pred članovima Disciplinske komisije naći će se i materijali iz 20. i 21. kola Premijer lige BiH. Delegat susreta u Banjoj Luci Mirko Milošević u svom je izvještaju naveo da je na tribinama bilo nepristojnog skandiranja. Na osnovu njegovog kompletnog izvještaja, članovi Disciplinske komisije će izreći kaznu.

U ovom momentu je teško prejudicirati kakva odluka će biti donesena.

Član 79 Disciplinskog pravnilnika krovne kuće bh. fudbala govori o rasizmu i drugim oblicima diskriminacije.

Najblaža kazna koja čeka Borac je ona novčana i to između 1.000 i 10.000 KM.

Ako se prekršaj okvalifikuje kao teži, klubu prijeti novčana kazna od 10.000 do 30.000 KM i zabranu igranja od tri do pet utakmica na domaćem terenu bez prisustva gledalaca.

Poznato je da FIFA i UEFA nemaju tolerancije za fašizam na stadionu.

Spomenimo i to da je FIFA 2016. godine kaznila Grčku sa 75.000 eura, a nakon što su njeni navijači na utakmici protiv Bosne i Hercegovine istaknuli transparent s napisom "Nož, žica, Srebrenica".

Što se tiče bh. fudbala, najveću do sada izreečenu kaznu zaradio je Široki Brijeg u maju 2017. godine. Klub sa Pecare tada je kažnjen sa 25.000 KM i sedam utakmica bez prisustva publike zbog, kako je tada objašnjeno, propusta u organizaciji utakmice, poticanja mržnje prema drugim licima po osnovu nacije i religije od strane navijača, skandiranja fašističkih slogana, omalovažavanja državne himne, upotrebe pirotehničkih sredstava, distribucije alkohola na stadionu. Nedugo potom kazna je smanjena sa sedam na tri utakmice bez prisustva gledalaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.