Obilježevanje je počelo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i riječima "smrt fašizmu, sloboda narodu".

Svečanost u banjalučkom Velesajmu organizirao je Gradski odbor SDP-a u Banjoj Luci.

 

Predsjednik banjalučkog odbora Vojin Mijatović je istakao da se Dan državnosti prvi put u postejdtonskoj BiH obilježava u Banjoj Luci.

- Tvrdili su da ne može, da nećemo, a ovo je odgovor. Poruka je ili ćemo propasti zajedno ili ćemo uspjeti zajedno. Trebalo je samo malo hrabrosti, biti Bosanac i Hercegovac i malo tvrdoglav da se ovo organizuje- rekao je Mijatović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je rekao da je ovo prigodan datum da se pokaže da se poštuje ono što je počelo prije 900 godina, od Povelje Kulina bana, do onoga što su uradili vijećnici ZAVNOBIH.

- Mi ćemo biti partija i glas razuma, pružene ruke za kompromis i da naša domovina bude jedna kuća za sve nas - rekao je Nikšić.

 

Dodao je ovo vrijeme kada ne treba tražiti različitosti da ne vjeruje da iko može imati išta protiv poruke da je ovo zemlja zbratimljenih naroda.

- Šetali smo danas Banja Lukom i niko ružnu riječ nije rekao, naprotiv. Mislim da više političari prave razdor - kazao je Nikšić.

Akademik Slavo Kukić je kazao da je na ovaj datum 1943. godine poslana poruka da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska, zemlja zbratimljenih naroda.

 

- Danas BiH pokušavaju uništavati na sve načine. Ovo što se dešavalo ovdje večeras je signal da to neće uspjeti- kazao je Kukić.

Podsjetio je da je ovo prvi put da se ovaj dan obilježava u Banjoj Luci.

- Nadam se da će ovaj događaj biti uvod u rehabilitaciju ZAVNOBIH-ske BiH - rekao je Kukić.

Na svečanoj akademiji govorit će i: Vehid Šehić, Alija Tabaković, Ahmed Husagić, Hazim Bato Maglajlić, Muamer Mekić, Mirsad Duratović, Jozo Barišić, Damir dado Šabanović.