open-navfaktor-logo
search
Izbori 15. septembra
Damir Mašić i Irfan Čengić u utrci za predsjednika KO SDP-a Sarajevo
Iako proces kandidovanja još nije okončan, izvjesno je, prema informacijama Faktora, da će u utrci za predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo biti samo dva kandidata
26.08.2019. u 07:48
get url
text
Damir Mašić i Irfan Čengić
Damir Mašić i Irfan Čengić

Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo će 15. septembra birati novog predsjednika te kantonalne organizacije. Tada će, naime, u prostorijama Općine Novi Grad biti održana Izvještajno-izborna konferencija SDP-a Sarajevo.

Pored predsjednika, na Konferenciji će se birati novi članovi Kantonalnog odbora te Nadzornog odbora SDP-a Sarajevo, a proces izbora delegata u sarajevskim općinskim organizacijama je u toku.

Iako proces kandidovanja još nije okončan, izvjesno je, prema informacijama Faktora, da će u utrci za predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo biti samo dva kandidata. Pored dosadašnjeg generalnog sekretara stranke Irfana Čengića, koji je ranije objavio kandidaturu, za prvog čovjeka sarajevskog SDP-a će se ponovo kandidirati aktuelni predsjednik Damir Mašić.

Mašić je, podsjećamo, za predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo izabran 14. maja 2017. godine, a pod njegovim je vodstvom ta stranka u Kantonu Sarajevo na Općim izborima 2018. bila tek četvrta stranka po broju osvojenih glasova. Pored ove, Mašić je u proteklom periodu obnašao dužnost političkog direktora SDP-a.

S druge strane, Čengić je bio generalni sekretar stranke, a svoju kandidaturu je istaknuo krajem jula ove godine.

- Nakon razgovora sa članovima, zastupnicima i ministrima odlučio sam se kandidovati za predsjednika SDP-a Sarajevo. Mislim da sarajevski SDP može i mora bolje – kazao je Čengić objavljujući kandidaturu.

Konstatacija da "sarajevski SDP može i mora bolje" se vjerovatno nije svidjela Mašiću, koji je u proteklom peridu predvodio tu kantonalnu organizaciju.

Oba kandidata su trenutno zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH te su obojica predvodili liste u svojim izbornim jedinicama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.