open-navfaktor-logo
search
Prvi uzorak
Da se komadić stijene sa Marsa preveze do Zemlje potrebno je deset godina i četiri milijarde dolara
Rover Perseverance (Ustrajnost) je prikupio svoj prvi uzorak Marsove stijene u potrazi za drevnim vanzemaljskim mikrobima.
09.09.2021. u 16:06
get url
text

NASA planira donijeti uzorke Perseverancea na Zemlju u zapanjujuće komplikovanoj proceduri. Za misiju prebacivanje kamena sa Marsa na Zemlju bit će potrebno deset godina, četiri milijarde dolara i nova tehnologija. 

Stijena je uzorak jezgre s kamena gromada na Marsu - prvi od mnogih za koje se NASA nada da će se Ustrajnost skupiti i pohraniti u potrazi za temeljnim pitanjem: Je li Mars ikada bio domaćin mikroorganizmima?

Trenutna lokacija rovera je bazen širine 28 milja zvan krater Jezero, idealno je mjesto za traženje odgovora . Prije više od 3,5 milijarde godina rijeka se izlila preko ruba kratera i napunila ga vodom. Ta je rijeka vrlo vjerojatno nosila glinu i minerale u jezero, koji su zatim pali na dno - moguće je da su zarobili mikrobe i uvrstili ih u okamine u sedimentnom kamenu.

Inženjeri i naučnici koji su projektovali Ustrajnost čekali su gotovo 10 godina da rover stigne do kratera Jezero i prikupi prvi uzorak. Ali morat će pričekati još barem deset godina da se dočepaju te stijene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.