open-navfaktor-logo
search
Razlike u cijenama
Da li je Kanton Sarajevo mogao nabaviti tramvaje za manje novca?
Vlada Kantona Sarajevo, kako je javnost ranije upoznata, nabavlja 15 novih tramvaja, a ugovor vrijedan više od 34 miliona eura, odnosno oko 2,3 miliona eura po vozilu, potpisan je u srijedu. Usporedbe radi, češki grad Ostrava prije četiri godine nabavio je tramvaje sa skoro istim specifikacijama po cijeni od 1,05 miliona eura po tramvaju.
05.09.2021. u 20:10
get url
text

Konzorcij Stadler izabran je na međunarodnom tenderu kojeg je provela Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a nabavka tramvaja za KS finansira se kreditnim sredstvima EBRD-a i Evropske investicijske banke (EIB). Isporuka prvog tramvaja očekuje se nakon 24 mjeseca, a svih 15 u roku 32 mjeseca.

Novi tramvaji će biti urađeni prema posljednim tehničkim dostignućima u vezi s ovom vrstom vozila javnog prijevoza i bit će usklađeni sa postojećim evropskim standardima kada su u pitanju komfor, vozne karakteristike, sigurnost.

VEZANI TEKST - Potpisan ugovor: Za tramvaje 34 miliona eura, prvi u Sarajevo stiže 2023.

Radi se o niskopodnim vozilima kapaciteta 180 putnika uz 79 sjedećih mjesta. Novi sarajevski tramvaji pružaju mogućnost vožnje do 70 km/h. Opremljeni su klima uređajem, sistemom za brojanje putnika, videonadzorom unutar i izvan vozila, kako bi se osigurala veća sigurnost putnika i drugih sudionika u saobraćaju, ali i kao zaštita od vandalizma, te prilagođeni osobama sa invaliditetom.

Za putnike je predviđen i određeni broj USB priključaka za mobilne uređaje. Vozilo je opremljeno modernim, energetski efikasnim osvjetljenjem, sa optimalno prilagođenom rasvjetom u unutrašnjosti. Rasvjeta je izvedena u LED tehnologiji, a informacioni sistema putnika pored vanjskih i unutrašnjih displeja koji služe za prikaz destinacija i stajališta obuhvata i audio sistem informisanja putnika, te LCD monitore za prikaz dodatnih poruka.

S druge strane, grad Ostrava u Češkoj prije četiri godine od Stadlera je nabavio 40 tramvaja, za šta je plaćeno ukupno 42 miliona eura. Prostom računicom, jedan tramvaj za Sarajevo košta 2,3 miliona eura, dok je Ostrava plaćala 1,05 miliona eura po tramvaju.

Iako nije riječ o identičnim tramvajima, njihove specifikacije su skoro iste. Razlika je u broju putnika koje vozilo može primiti, pa tako tramvaji u Ostravi nude prostor za do 188 putnika, te 61 sjedeće mjesto. I ova vozila su potpuno klimatizirana i razvijaju maksimanu brzinu od 80 kilometara na sat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.