"Vojni staž mi nisu uračunali jer je po pola boda" 

Podsjećamo, izmjenama bi se jedna godina u odbrani zemlje vrednovala sa bodom, u odnosu na sadašnjih pola boda. Zatim, ukinulo bi se ograničenje po osnovu godina života, a kojima je sada definisano da se poseban staž pri odlasku u starosnu penziju može koristiti tek nakon navršenih 62 godine života. Ukinulo bi se i umanjenje penzije u iznosu od 0,333 posto za svaki mjesec odlaska u penziju prije navršenih 65 godina starosti.

VEZANI TEKST - Koliko borci moraju imati vojnog, a koliko staža osiguranja, da bi mogli u penziju

- Otišao sam u penziju 2019. godine po Zakonu o PIO-u, kada sam imao 37 godina staža osiguranja, četiri godine vojske, odnosno, osam u dvostrukom trajanju i 63 godine života. Bio sam taksista i dobio sam minimalnu penziju. Vojni staž mi uopće nisu uračunali jer je bio po pola boda, pa ispade kao da se nisam ni borio za ovu državu. Hoće li mi se ispraviti ta nepravda? Zatim, moj kolega je sa 39 godina staža i 65 godina života otišao u penziju i također dobio minimalnu penziju, a i on je bio četiri godine u vojsci - ispričao nam je jedan od čitalaca.

Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kaže nam kako je nezahvalno komentirati pojedinačne slučajeve penzionisanja.

- Svi koji smatraju da su zakinuti, mogu da se žale na rješenja u Zavodu PIO FBiH. Što se tiče izmjena Zakona o PIO-u i na koga će se one odnositi (na buduće ili i na postojeće korisnike), to ne mogu ništa komentirati. Kada, ako budu usvojene izmjene Zakona o PIO-u, onda se može govori na koga se odnose. Sada po Zakonu o PIO-u ko prije 65. godine života ode u penziju, njemu se za svaku godinu ranijeg odlaska odbija četiri posto od penzije. Ko ide po Zakonu o povoljnijem prijevremenom penzionisanju branilaca (ZPP-u), on dobija minimalnu penzija. Po Zakonu o PIO-u može se u penziju sa 40 godina penzijskog staža i 62 godine života i to se umanjuje za cirka četiri posto po godini ranijeg penzionisanja - objašnjava Kvesić.

Kaže kako visina penzije zavisi i od plaće koja se uplaćivala za vrijeme zaposlenja.

Svako ko dobije rješenje može se žaliti

- Uvijek se postavlja pitanje koliko je iznosila plaća, odnosno, koliko se bodova skupilo. Ako je 35 godina na minimalcu, onda se i ne može očekivati penzija veća od minimalne. Svako ko dobije rješenje može se žaliti ako misli da je nešto pogrešno izračunato. Na rješenju piše po kojem zakonu je neko otišao u penziju i šta im se sve računa - rekao je Kvesić.