open-navfaktor-logo
search
Promoviše demokratiju
Cvijanović: Trpjela sam pritiske da ne potpišem Zakon o državnoj imovini
Predsjednica RS-a Željka Cvijanović kazala je danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a da je spremna da podnosi pritiske i da neće ulaziti u konflikt sa NSRS-om, kao i da je trpjela pritiske da ne potpiše Zakon o državnoj imovini koji je donio NSRS.
11.04.2022. u 15:01
get url
text

Govoreći o informacijama da je Velika Britanija njoj i Miloradu Dodiku uvela sankcije, navela je da ona tamo nema imovinu niti račune.

- Ako je ovo način obračuna sa zvaničnicima RS-a, ja sam, u ime građana, spremna i sposobna da podnosim takve pritisike. Međutim, ne želim da tolerišem da neko od predsjednika traži da ulazi u zakonodavni sukob sa NSRS-om koji predstavlja volju građana. Na taj rizik nisam spremna – rekla je.

Dodala je da je, u prethodnom periodu, nakon što je NSRS usvojio Zakon o imovini koji je došao na red da se potpiše, "trpjela strašne pritiske da ne potpiše, da bi se zakon vratio u NSRS, pa da se lobira da ga većina ne potvrdi i da bi on propao".

- Ja promovišem demokratiju. Institucije su te koje su izabrali građani i one su nadležne da donose zakone, a uloga i ustavnost tih zakona se ispituje na nekim drugim mjestima i instancama, a ne u nekim stranim zemljama, vladama, ambasadama – dodala je.

Poručila je da NSRS ima pravo da donosi zakone, a da predsjednik RS-a ne treba da ulazi u takvu vrstu konflikta sa NSRS-om, sve i da se ne slaže sa takvim zakonom.

- Bilo je neprincipijelno da se od mene traži da ne potpišem ono što ste usvojili vi kao zastupnici – navela je Cvijanović.

Sve što je navedeno u saopćenju Vlade Velike Britanije "apsolutno odbija".

- Bezobrazno je, znak krajnje nemoći da optužujete predsjednika RS-a da ugrožava mir, stabilnost, veliča ratne zločince..., apsolutno je laž. To je providan način da se nađe opravdanje za ulogu bivšeg visokog predstavnika i maltretiranje nas kroz decenije – poručila je.

- Nemam imovinu u Velikoj Britaniji niti račune. Ovo je politička poruka koja je preko mene upućena građanima RS-a i RS-u – istakla je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.