Švicarska kompanija "Cryo Save" u kojoj su, između ostalog, i roditelji iz BiH i drugih zemalja regiona sačuvali matične ćelije, Ministarstvo zdravlja te zemlje oduzelo je licencu za rad.

Time su se hiljade roditelja, kako piše srbijanski list Blic, a koji su uložili desetke hiljade eura u čuvanje matičnih ćelija našle pred ogromnim problemom kada je ova kompanija prodata poljskoj kompaniji. U ovom trenutku za roditelje je ostala nepoznanica da li i na koji način od sada mogu koristiti svoje matične ćelije.

Malverzacije i mutne radnje kompanije ove kompanije danima pune švicarsku štampu, a tamošnje ministarstvo zdravlja je pokrenulo postupak protiv njih. Prema pisanju Blica, vlasti u Švicarskoj su 10. i 11. septembra obavile pretres kuća čelnih ljudi kompanije, uključujući i prostorije ove firme, dok su tamošnji Federalni ured  za javno zdravstvo (BAG) i Agencija za lijekove otvorili istrage. Tako je upravo 16. septembra BAG sklonila Cryo Save sa liste vlasnika licenci.

Informacije koje navodi Blic navedene su i na web stranici Federalnog ureda  za javno zdravstvo Švicarske

 

Tragom ove informacije, pokušali smo kontaktirati brojeve Cryo Save u BiH, ali bezuspješno, jer ni fiksni telefon u Bijeljini, niti mobilni više nisu u funkciji. Njihova internetska stanica maticnecelije.com još je u opticaju, a na njoj, između ostalih, stoji podatak da u BiH imaju više od 5.000 pohranjenih uzoraka. Putem ove stranice klijenti se i dalje pozivaju da sačuvaju matićne čelije. 

 Na internetskoj stranici i naveden podatak da u BiH imaju više od 5.000 pohranjenih uzoraka

Više informacija pokušali smo saznati i od Sanje Todorović-Vujičić, koja je bila generalna direktorica Cryo Savea u BiH, odnosno Family-Plusa, ovlaštenog i ekskluzivnog partnera švicarske kompanije za BiH, ali je ona kazala da su s "Cryo Saveom" prije nekoliko godina prekinuli saradnju te da više nemaju nikakve infomacije.

- Mi više nemamo pristup bazi i ja znam samo ono što se pojavi u medijima – kazala nam je Todorović-Vujičić, koja nam nije znala reći da li predstavništvo u BiH opće više postoji. 

Kako navode kolege iz Blica, sajt ove organizacije u Srbiji više ne postoji, a jedini telefon koji je javno dostupan u toj zemljni, nije u funkciji.