Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak oglasio se saopćenjem za javnost i zatražio da se što prije razjasni dilema "da li BiH aktivira MAP slanjem prvog ANP-a ili odustaje od MAP-a".

- Prošla su već dva dana, a potpisnici Sporazuma o formiranju Vijeća ministara BiH i dalje drže i domaću i međunarodnu javnost u neizvjesnosti oko jednog od najvažnijih pitanja vanjske politike BiH, odnosa s NATO-om. Nastavak ovakvog stanja pokazat će neozbiljnost BiH na međunarodnoj sceni jer čak ni evropski zvaničnici nisu sigurni šta su podržali - da li će BiH aktivirati MAP ili je MAP u ponedjeljak stavljen van snage. Zato apelujem, prije svega na članove Predsjedništva BiH i na potpisnike Sporazuma, da jasno saopće da li će BiH aktivirati MAP u skladu s Odlukom Predsjedništva iz 2009. godine, upućivanjem prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ili je odluka nove skupštinske većine da BiH odustaje od MAP-a - ističe Crnadak.

Ovo je neophodno, kako dodaje ministar, ne samo zbog kredibilnosti BiH na međunarodnoj sceni, nego i zbog potrebe da se diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u zemljama članicama NATO-a i u sjedištu NATO-a u Briselu pripreme na odgovarajući način za djelovanje u budućem periodu, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVPBiH.