Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak pozvao je danas Predsjedništvo BiH da objave Program reformi BiH koji je usvojen 19. novembra.

 - Oni su glavni autoritet kada je u pitanju vanjska politika, ali sam dužan da upozorim da ovo nema smisla. Punih osam dana narod je zbunjen i konfuzan, a u svijet šaljemo sliku u kojoj se država blamira – rekao je Crnadak.

Naveo da predsjedavajući Predsjedništva BiH u Washingtonu razgovara o evroatlantskim integracijama, a u isto vrijeme zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta BiH Nebojša Radmanović izjavljuje da je NATO put zaustavljen.

- On tvrdi da nema MAP-a, da je NATO put zaustavljen i da će se u novom Vijeću ministara BiH na taj način ponašati. Ako uz to bude izabrano Vijeće ministara BiH, biću prvi koji će čestitati Miloradu Dodiku. To će biti znak da je bio uporniji i slomio svoje partnere sa kojima je pregovarao i da je MAP sahranjen za sva vremena, te verifikaciju odustajanja BiH od članstva – kazao je Crnadak.

Pozvao je i apelovao na članove Predsjedništva BiH da "riješe misteriju".

- Neka objave dokument, zatim sva trojica zajedno ljudima kažu da li je NATO put odblokiran ili je zaustavljen, a onda da se formira Savjet ministara BiH – dodao je.

Na pitanje novinara, Crnadak je kazao da niko od njegovih savjetnika neće ostati kada on završi mandat.

- Njihovi su mandati vezani za ministra. Neće ostati niko od svih njih koji su sada savjetnici u mom kabinetu, vraćaju se na poslove koje su radili prije– rekao je Crnadak. Nije precizirao koliko je angažovao savjentika i koga, ali je podsjetio da po pravilniku ima pravo na pet savjetnika

 

B.S.