Jučerašnja odluka Komiteta ministara Vijeća Evrope je šansa za Bosnu i Hercegovinu da popravi svoj veliki propust, ali je i šansa da se dodatno izblamira, rekao je danas Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, govoreći o odluci Komiteta ministara Vijeća Evrope kojom je stvorena pretpostavka da delegacija BiH učestvuje na junskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, istakao je da je potrebno da Parlamentarna skupština BiH utvrdi delegaciju.

-Junsko zasjedanje je posebno važno jer se na njemu, poslije deset godina bira novi generalni sekretar Vijeća Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava, a obilježit će se 70 godina postojanja Vijeća Evrope - rekao je Crnadak.

Naglasio je da odluka o delegaciji nema veze sa formiranjem novog Savjeta ministara i isključiva je nadležnost Parlamentarne skupštine BiH.

-Ne mogu ništa drugo uraditi nego pozvati samo još jednom rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH i političke stranke čiji su članovi u rukovodstvu, da ova postizborna dnevno-politička prepucavanja odu na pauzu barem jedan dan i da se postigne dogovor, da dobijemo delegaciju i da učestvujemo na zasjedanju idućeg mjeseca - rekao je Crnadak.

On je posebno pozvao srpske predstavnike u rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH Nebojšu Radmanovića i Nikolu Šprića da se založe za izbor delegacije. Prema njegovim riječima, od pet delegata dva bi trebala biti iz RS-a.

-Ministri koji su jučer donijeli odluku su isti koji će donositi odluku o napredovanju BiH na evropskom putu. Oni će sa velikom pažnjom pratiti šta se dalje dešava i postizanje političkog dogovora oko delegacije može pomoći već krajem ovog mjeseca na objavljivanju mišljenja Evropske komisije i važniju odluku koja nas čeka do kraja godine nadam se, odluku o utvrđivanju kandidatskog statusa za BiH - rekao je Crnadak.

Pozdravio je odluku da se Rusija vrati u Vijeće Evrope i da njeni predstavnici glasaju.

-Vijeće Evrope nije to što treba da bude bez Rusije - kazao je Crnadak.

Odgovarajući na pitanja novinara o aktiviranju MAP-a i formiranju Vijeća ministara BiH rekao je da je u redu mogućnost da BiH nastavi da radi u okviru Individualnog partnerskog akcionog plana koji bi bio dorađen, ali da je za to potreban konsenzus članova Predsjedništva BiH.

Crnadak je rekao da među strankama koje učestvuju u procesu formiranju vlasti postoje one koji su za provođenje ranije donesene odluke i one za izmjenu odluke.

-Ne može biti i jedno i durgo tek kada se dogovore hoće li MAP aktivirati i početi provoditi ili poništiti onda ćemo imati politički dogovor - rekao je Crnadak i pozvao stranke koje su započele proces formiranja vlasti da ga dovedu do kraja.