- Vjerujem da ćemo dobiti dovoljno jasnog okvira da mi koji se kroz izvršnu, zakonodavnu i uopće političku vlast trudimo pronaći konačna, kvalitetna rješenja za Bosnu i Hercegovinu, te na tragu zaključaka ove konferencije to i uspijemo - kazao je Čović.

Naglasio je kako je potrebno naći organizacijski model za BiH koji će uvažiti najviše evropske demokratske standarde.

- S druge strane, taj model treba uvažiti sva ključna obilježja Bosne i Hercegovine, što je naša historija, ta multikulturalnost i multietničnost, i sve ono što možemo vezati s tim, i na kraju opet napraviti racionalnu, učinkovitu i upravljivu državu koju danas kao takvu nemamo - istaknuo je Čović.

Prvi panel dao je, kako kaže, evropske okvire za Bosnu i Hercegovinu.

- Drugi će govoriti o federalizmu i kako da nađemo uspješan put i napravimo tranziciju, transformiramo se prema našem euroatlanskom putu koji nema alternativu. Ono što je zadnje je kako izbjeći iskustva iz historije, jer smo u posljednjih 120 godina prošli pet različitih uređenja na prostoru u kojem živimo. Ta iskušenja koja su nas pratila kroz historiju, kao grešku ne bismo smjeli ponoviti u budućem vremenu - kazao je Čović.

Dodao je kako mu je veliko zadovoljstvo što je danas mogao biti prisutan kao uvodničar na ovakvom događaju.

- Želim pozdraviti sve one koji su dali doprinos da ova konferencija dobije dimenziju četvrti put po redu, u ovim okolnostima COVID-19. Zahvaljujem se rektoru mostarskog Sveučilišta, sarajevskog Univerziteta, ministru Grlić Radmanu, ali i svima onima koji su pružili ruku da danas kroz stručnu i naučnu ekspertizu govorimo o izazovima Bosne i Hercegovine - ustvrdio je Čović.