VEZANI TEKST - "Nositelj europskih vrijednosti": Zašto je Čović protiv sankcija Rusiji?

- Mi smo se oko toga kao HDZ vrlo jasno opredijelili. Vrlo sam ponosan na ono što radi HDZ, HNS i hrvatski narod po pitanju rata u Ukrajini - kazao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. 

Novinari su ga pitali zašto nije podržao sankcije protiv Rusije u Domu narodu BiH, na šta je danas reagirao i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler. 

- Koje to mjere HDZ jučer nije podržao? Mi smo imali usaglašen dnevni red Kolegija. U skladu s tim proveli smo sjednicu. HDZ je na Domu naroda bio do kraja onaj koji je predvodio sve procese - rekao je on, dodajući kako "problemi nastaju onda kada opozicione stranke po svojoj želji hoće dopunjavati dnevni red". 

- Mi po principu odbacujemo njihove prijedloge dopuna, a onda to oni vješto koriste i pakuju u celofan. Postoje jasna pravila kako funkcionira Parlament BiH, jasno je da ima problema. Jučer se kroz sarajevske medije pokušalo spekulirati o sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Mislim da smo se oko toga izjasnili više puta. Slijedimo i sve druge mjere - rekao je on. 

Vješto je preskočio da nisu samo sarajevski mediji pisali o njegovom sramotnom ponašanju u Domu naroda. Pisali su i mediji u susjednoj Hrvatskoj. 

VEZANI TEKST - Ucjene Čovićevog HNS-a: Ili Izborni zakon ili "Herceg-Bosna", ovo su zaključci

Novinare je zanimalo i hoće li danas HNS krenuti u provođenje sedmog zaključka s vanrednog sabora. Čelnik HDZ-a je rekao da su zaključci obavezujući, te da svi imaju jednaku težinu, nebitno da li je to prvi ili sedmi. Poručio je da će nastojati biti vjerodostojni jer tim zaključcima čuvaju Ustav i BiH.

Sedmi zaključak tretira pitanje nove teritorijalne organizacije. 

- HNS i sve njegove članice će s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama kao i rješenja ukupne političke situacije u BiH. Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.