Sastanak je uslijedio nakon usvajanja Strateškog kompasa na nivou ministara vanjskih poslova i odbrane zemalja članica EU-a, saopćeno je iz HDZ-a BiH. Navode kako je riječ o strateškom dokumentu sigurnosti i odbrane za zemlje članice.

Dalje se ističe kako su u kontekstu BiH u ovome dokumentu jasno precizirani konstitutivni narodi kao nosioci konstitucionalne suverenosti BiH i temeljno polazište kada su u pitanju daljnje aktivnosti prema BiH.

- Ovaj dokument koji usmjerava evropsku vanjsku politiku jasno prepoznaje natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnih naroda - ističu iz HDZ-a.

Kažu kako će tokom sutrašnjeg zasjedanja predsjednika vlada zemalja članica ovaj dokument biti potvrđen uime Evropskog vijeća. Čović je na sastanku upoznao hrvatskog premijera s tokom razgovora održanih u Sarajevu.

- Četverodnevni razgovori približili su u potpunosti stavove aktera pregovaračkog procesa. Finalni dio pregovora, nažalost, opstruiran je od SDA koja želi u potpunosti promijeniti ustavnu arhitekturu i ovlasti Doma naroda - stoji u saopćenju.

Na sastanku u Zagrebu istaknuto je kako konačno rješenje mora rezultirati konkretnim političkim dogovorom.

- Harmonizacija odnosa bošnjačkog i hrvatskog naroda na prostoru Federacije treba biti riješena kroz pravedno i racionalno rješenje Izbornog zakona lišenog svih neustavnih anomalija koje omogućavaju diskriminaciju i nametanja političkih predstavnika - ustvrdili su iz ove stranke.

Na sastanku u Zagrebu je zaključeno kako je snažno vezivanje uz EU uobličeno u Strateškom kompasu garant podrške EU institucija.