Razgovarali su o daljnjim izazovnim aktivnostima koje predstoje kao i o naporima za ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata u BiH, saopćeno je u četvrtak iz HNS-a BiH.

Čović se zahvalio premijeru Plenkoviću i Vladi Hrvatske na "nemjerljivom doprinosu koji je ova Vlada uložila i ulaže u borbi za legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda, kontinuiranom zalaganju za ravnopravnost Hrvata i nastavak evropskog puta, ali i funkcionalniju BiH".

U saopćenju se ističe kako se prava konstitutivnih naroda u BiH ne mogu dalje narušavati.

Uz to se navodi kako je potrebno odmah otkloniti diskriminacije i nejednakosti te osigurati jednakopravnost sva tri naroda kroz hitnu izbornu reformu koja će omogućiti legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda u BiH.

Na sastanku s hrvatskim predsjednikom naglašena je potreba hitnog postizanja dogovora oko izborne reforme, na čemu će, kaže se u saopćenju, insistirati sve institucije Republike Hrvatske.

- Mora se omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda, ali i funkcionalnost institucija u BiH - istakao je.

Čović je još jednom pozvao Milanovića i Plenkovića u sklopu međunarodnih asocijacija kojima pripadaju, EU i NATO savezu, ali i svih drugih, dodatno otvore pitanja i upozore na "grubo i organizirano preglasavanje hrvatskog naroda u BiH dok za to još ima vremena".