Ono što možemo primarno uraditi je stabilizirati odnose u Federaciji BiH, a onda i na nivou cijele BiH, izjavio je za Fenu dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On već za sredinu iduće sedmice najavljuje intenzivne razgovore u Sarajevu s predstavnicima američke i evropske administracije Matthew Palmerom i Angelinom Eichhorst, kako bi se, ističe, završio posao u vezi s Izbornim zakonom.

- Smatram to ključnim preduvjetom za relaksiranje odnosa i politike Bošnjaka i Hrvata u FBiH, a da onda zajedno s partnerima iz RS-a pokušamo naći neki izlaz koji će omogućiti da institucije BiH koliko-toliko normalno funkcioniraju - dodaje Čović.  

U protekle dvije sedmice održano je više online sastanaka i konferencija, na nivou eksperata, a u narednim danima će biti obavljen i razgovor s ekspertima Venecijanske komisije, kako bi se provjerila usklađenost postojećih prijedloga s onim što je prihvatljiv pravni stav unutar evropskog prostora.

Čović je pozdravio razgovor kojeg su jučer u Dubrovniku imali hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Kaže da ga je Plenković informirao o tom sastanku i da je dobrodošao "posebno u ovo vrijeme kada trebamo uz pomoć međunarodnih predstavnika postizati konkretne dogovore".

- Prevažno je da dođe do otopljavanja političkih odnosa između Bošnjaka i Hrvata u FBiH. To je strateško pitanje. Prema onome što me informirao premijer Plenković, čini mi se da pravimo jedan ambijent da možemo s mnogo više povjerenja nego do sada napraviti iskorak, riješiti pitanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali riješiti i mnoga druga pitanja u BiH. Izborni zakon je samo jedno od tih pitanja. Ovaj zakon jeste danas strateški bitan zbog izbora koji bi trebali biti u ovoj godini, ali kada sagledamo cijelu situaciju u BiH, odnose koji su napravljeni, ima još puno toga što treba uraditi. I zbog toga su dobri razgovori, poput ovog Plenkovića i Izetbegovića. Oni mogu doprinijeti jednoj pozitivnoj atmosferi pred ove razgovore s Palmerom i Eichhorst - poručio je Čović.

On je pozvao sve političke aktere u BiH da učine sve kako bi se prvenstveno stabilizirala sigurnosna situacija u zemlji i da "svi oni koji zveckaju oružjem, shvate da ovdje na tragu Ustava BiH moramo poštivati sve ono što je vrijednost BiH, institucije BiH i da sve što radimo mora biti usklađeno s Ustavom i zakonima BiH". Dodaje kako treba poštivati mehanizam koordinacije, kako bi se došlo do usaglašenog stava kada je o pomirenju nadležnosti na različitim nivoima riječ.

- One koji predvode politike u BiH pozivam da sjednemo zajedno i sva otvorena pitanja stavimo na sto. Razgovor nema alternative i razgovorima treba pristupiti odmah. Ako to sagledamo na pravi način, vrlo brzo možemo tražiti rješenja i za sve ove druge teme koje su nam preduvjet i za evropsku priču, ali i za ekonomsku i socijalnu stabilnost. Imamo bezbroj tema o kojim trebamo razgovarati, ali otvoreno i bez figa u džepovima. A ono što mi je posebno važno je da imamo intenzivnu komunikaciju između predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda. Sve drugo, bojim se, može se lako uklopiti u ambicije nekih izvan ove zemlje kojima možda BiH može poslužiti kao alibi za neka druga globalna nastojanja - kazao je Čović.