Na sastanku su, pored ostaloga, razgovarali o stanju u regiji, aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini kao i važnosti usvajanja Strateškog kompasa EU-a i zaključaka Evropskog vijeća o BiH nakon rasprave na inicijativu Hrvatske, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Čović i Plenković su relevantne dokumente usvojene na razini EU-a proteklog tjedna ocijenili važnim političkim porukama kojima je, kako se ističe, potvrđeno ustavno uređenje BiH uz ravnopravnost tri konstitutivna naroda.

Dalje stoji kako je ujedno riječ i o snažnoj podršci čitavoj BiH kao i poticaju EU-a za postizanje dogovora o Izbornom zakonu BiH.

U saopćenju se navodi kako je to ključan element za stabilnost i funkcionalnost BiH, koja treba nastaviti svoj put prema članstvu u EU i NATO-u.

U svjetlu usvajanja Strateškog kompasa koji je potvrdio stajalište EU-a o ustroju BiH kao zemlje s tri konstitutivna naroda, Čović je iskazao zahvalnost premijeru Plenkoviću na ustrajnom i predanom zalaganju za BiH i hrvatski narod na europskoj i međunarodnoj razini.

VEZANI TEKST - Čovjek se preselio kod Plenkovića: Legitimni Dragan u Zagreb, legitimni Dragan iz Zagreba...

Ocijenio je kako hrvatski politički predstavnici jasno i nedvosmisleno podržavaju demokratske institucije i procese te naglasio kako, nažalost, još uvijek nisu realizirani svi nužni formalno-pravni uvjeti za održavanje demokratskih izbora.

Pri tome, upozorio je na zabrinjavajuće djelovanje nezakonito imenovanih članova Centralne izborne komisije BiH.

Plenković je pozvao sve političke aktere u BiH na nastavak pregovora i poduzimanje dodatnih napora za postizanje dogovora, koji je iznimno važan za budućnost BiH.

Na kraju je kazao da će hrvatska Vlada i diplomatija nastaviti razgovore na svim razinama kako bi u ovoj završnoj fazi pomogli da se postigne politički konsenzus o ograničenoj ustavnoj reformi i o reformi Izbornoga zakona u BiH.