open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Čolo: Schmidt je tražio da se SDA povuče, nećemo u opoziciju zbog volje malih političkih stranaka
Alma Čolo, članica Predsjedništva SDA, govorila je na BHRT-u o planovima SDA i formiranju vlasti na državnom i federalnom niovu.
15.12.2022. u 11:35
get url
text

- Mi nećemo u opoziciju. To je volja malih političkih stranaka koje nisu pobijedile na izborima i dijela međunarodne zajednice, izgleda da danas potpisuju sporazum za Vijeće ministara BiH, vidjet ćemo šta će biti - kazala je Čolo.

Dodala je da HDZ i SNSD ne žele SDA u vlasti.

- Male stranke kojima smo mi omogućili egzistenciju na političkoj sceni formirat će vlast na državnom nivou. SDP je dobio upola manje glasova od SDA. Mi smo mislili da možemo s SDP-om činiti vlast. Bakir Izetbegović je javno pozvao te stranke i ja mislim da vlast s malim strankama neće biti efikasna. Nisu dobili veliku podršku građana i nemaju iskustva - smatra Čolo.

Dotakla se i Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 

- Jedino njemu odajem priznanje jer je stekao znanje u SDA. Konaković nema nikakvo iskustvo na državnom nivou, a Kukićeva partija (PDA) je minorna. Nermin Nikšić je i na prošlim izborima dobio samo četiri hiljade glasova. Na ovim izborima čak nije ušao ni preko kompenzacije u Parlamentarnu Skupštinu Bosne i Hercegovine - istakla je.

Kaže da je SDP rekao da ne želi sa SDA, te je mišljenja da ih ne treba zvati.

- Kad su bili na vlasti, donijeli su pogrešne poteze u Republici Srpskoj. Radili su pogrešne stvari za državu pa se ne nadam dobrom u ovom mandatu - kazala je ona.

Dotakla se i sastanka delegacije SDA sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom. 

- Christian Schmidt nas je zvao prvenstveno da nam kaže da bi se mi trebali povući, a da pustimo da ove nove-stare snage formiraju vlast na federalnom i državnom nivou - istakla je te je dodala da im je visoki predstavnik poručio da SDA ne smije blokirati jer je najvažnije da BiH sada uđe u Evropsku uniju.

- Mi smo sve ove godine radili sve da BiH može ući u EU, ispunjavali smo ključne prioritete, ali su zakoni padali u Domu naroda zato što HDZ i SNSD nisu željeli da ti zakoni budu usvojeni - naglasila je.

VEZANI TEKST - Ramić o podjeli paketića i Djeda Mrazu, zašto je tražio anketu...

Dodala je da su predstavnici SDA na sastanku rekli Schmidtu da će koristiti sva sredstva u skladu sa Ustavom i zakonom i sve na što imaju pravo.

- Ništa nećemo blokirati, dobili smo najviše glasova - zaključila je.

Na pitanje da prokomentira odluku federalnog ministra Edina Ramića o dodjeli paketića, kazala je da sva djeca čiji roditelji to žele trebaju dobiti paketiće, te kako ne zna šta je sa Edinom Ramićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.