U intervjuu za Glas Amerike, Clark obrazlaže da je Alijansa vojnu akciju protiv Savezne Republike Jugoslavije pokrenula posle više mjeseci pregovora sa tadašnjim jugoslovenskim vrhom, koji je predvodio bivši predsednik Slobodan Milošević, konačno propalih u francuskom Rambujeu.

Tome su, kako podsjeća, prethodili represija nad albanskim življem na Kosovu, protjerivanje stotina hiljada Albanaca iz njihovih domova i sukobi vojno-policijskih snaga sa pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

- To je potpuno drugačije od onoga što se događa u Ukrajini. U toj zemlji nije bilo nikakvog progona. Jednostavno, Rusija želi tu zemlju i djeluje bez ikakvih ograničavanja, ubijajući civile. Radi se o ratnom zločinu, jer Rusija pokušava da pregazi i kontroliše jednu državu, ili makar da u potpunosti promjeni njenu aktuelnu vladu.

Razočaravajuće je vidjeti ljude koji, na ulicama Srbije, demonstriraju u korist Rusije. Očigledno ne žele da uvide humanitarnu katastrofu koja se događa. Ili su loše informisani, ili pak, na neki način, politički motivisani - ističe Clark.

Nekada visokopozicionirani vojni zvaničnik pozdravio je to što su balkanske države podržale osudu ruske agresije na Ukrajinu.

Na pitanje da li bi Zapad i saveznici mogli da urade još nešto dodatno da zaustave rat i pomognu Ukrajini, Clark odgovara je pitanje Pomoći Ukrajini zapravo pitanje prihvatanja rizika, te i kolikog.

-  Kada bi stvari posmatrali iz perspektive, recimo 2027. godine, prihvatili bi veći rizik, jer bi rezonovali da bi, ukoliko bi bili sposobni da Putina zaustave u Ukrajini,  ostalo bilo lako. Ukrajina je za Putina najteži mogući protivnik - kazao je on.

Prema njegovim riječima Putin vjeruje da kada jednom završi sa Ukrajinom može da rasturiti i Evropu, te dodaje:

- Da se okrene Baltiku, zauzme Moldaviju, jača gospodina Dodika u Bosni (Milorad Dodik, član predsedništva BiH, prim. nov), izaziva probleme podstičući Srbe, možda čak i protiv Kosova. Znamo da su Rusi aktivni u Crnoj Gori, u odnosima sa tamošnjom strankom koja je prosrpski oprijedeljena. Dakle, postoji mnogo prilika za Putina koje će biti otvorene, ako kampanja koju predvodi u Ukrajini bude uspješna - ukazao je Clark.