open-navfaktor-logo
search
Šta traže
Ciljevi stranaka koje ulaze u vlast u TK: Nekome veće, a nekome manje plaće
Okosnicu nove vlasti u Tuzlanskom kantonu (TK) trebali bi činiti Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Socijaldemokrate (SD) BiH, uz zastupnike Smaju Mandžića i Jasminu Lugavić.
17.02.2022. u 15:21
get url
text
Skupština TK: Formirana nova većina
Skupština TK: Formirana nova većina

Kako sada stvari stoje, to je minimalnih 18 ruku potrebnih za većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona. Mandatara za sastav Vlade TK ponudit će SDA, a u ovoj stranci su nam rekli da će o ciljevima nove Vlade TK govoriti tek sutra, kada predstave svog kandidata za premijera.

Liste prioriteta

Iako još nema razgovora o podjeli resora i kadrovskom kapacitiranju, neka stranke već su počele govoriti o svojim prioritetima.

Ono na čemu najviše insistiraju DF i SD je poništenje odluke prethodne vlasti o povećanju plaća izabranih i imenovanih zvaničnika i njihovih savjetnika te realizacija prodiljske naknade u iznosu od 1.000 KM mjesečno.

- Racionalizacija i smanjenje parafiskalnih nameta za privredu, ispravka nezakonite smjene preko 120 direktora u osnovnim i srednjim školama TK na način da se postupak vrati u prethodno stanje prije nezakonitih smjena, vraćanje poslovanja i imenovanja u strateški važnim ustanovama, kao što je Univerzitetski klinički centar Tuzla, u zakonske okvire - suština je zahtjeva koje je za učešće u vlasti ispostavio SD.

Također su istakli da mandatar Vlade TK mora biti stručna i opće prihvatljiva osoba, a ne samo prihvatljiva stranci iz koje dolazi.

Povećanje plaća

DF traži povećanje plaća svim radnicima u osnovnom i srednjem obrazovanju, shodno razlici između posljednjeg povećanja i inicijative Kluba DF-a, u iznosu od 18,5 posto.

- Povećanje naknade za oboljele od celijakije, sagledavanje mogućnosti povećanja boračkih naknada i naknada za nezaposlene demobilisane borce, stop imenovanjima zvaničnika koji imaju potvrđenu optužnicu, stavljanje van snage svih neustavnih i nezakonitih odluka bivše skupštinske većine i Vlade TK - glavni su zahtjevi DF-a.

Mirnes Gušić predsjednik Kantonalnog odbora SBiH kaže da je za ovu stranku glavni prioritet jačanje institucija kantona.

- Odluke se moraju donositi unutar institucija i nema mjesta za donošenje odluka u centrima moći. SBiH će tražiti da se naknada borcima koji su mlađi od 57 godina tretiraju na povoljniji način, a želimo i povećanje prava socijalnih kategorija. Kada je u pitanju ekonomija tražit ćemo nastavak naših aktivnosti u podršci privredi - navodi Gušić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.