Nakon što je jučer održan sastanak na stručnom nivou, na kojem su predstavljene potrebe i budući planovi Ministarstva sigurnosti BiH, danas je razgovarano o konkretnim ciljevima i realizaciji NATO-ove incijative za izgradnju kapaciteta sigurnosnih i vojnih institucija Bosne i Hercegovine. 
  
Delegaciju NATO-a predvodio je Bora Onen i Rohan Maxwell, a sastanku je prisustvovala i komandantica NATO štaba u Sarajevu brigadna generalica Pamela McGaha. 
  
Ministar Cikotić je istakao da je za Ministarstvo sigurnosti od izuzetnog značaja jačanje saradnje sa NATO-om, te ukazao na važnost podrške ove organizacije za izgradnju kapaciteta i jačanja sigurnosti u Bosni i Hercegovini.  
 
Među identificiranim ključnim prioritetima je jačanje kapaciteta  zaštite i spašavanja, borba protiv terorizma, zaštita podataka i cyber sigurnost.  
  
NATO je odobrio novi paket mjera podrške, koji obuhvata i BiH, nakon samita održanog ove godine u Madridu, kada su i definirani novi oblici buduće saradnje između naše države i Sjevernoatlantskog saveza, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.