Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 26 centi u odnosu na prethodno zatvaranje te je iznosila 74,94 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 24 centa višoj cijeni, od 73,15 dolara.

Gledano iz globalne perspektive, čini se da sve više zabrinjava povećanje broja zaraženih delta sojem COVID-19. Tržište je postalo relativno imuno na kretanje COVID-19, ali ako mjere zatvaranja uvedu veća središta potražnje u Aziji, nonšalancija bi se mogla rasplinuti - rekao je analitičar StoneXa Kevin Solomon.

Španija i Portugal, omiljene destinacije Evropljana za ljetni odmor, uveli su u ponedjeljak nova ograničenja za necijepljene Britance, a australska je vlada zbog velikog broja zaraženih uvela stroža ograničenja za 80 posto građana.

Na tržištu se ipak i dalje očekuje da će prognoze potražnje biti poboljšane zahvaljujući cijepljenju, ističu analitičari.

Zarazni soj koronavirusa počeo se širiti baš uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika predvođenih Rusijom, koji će 1. jula razgovarati o ublažavanju ograničenja opskrbe.

OPEC-ove prognoze potražnje pokazuju da će u četvrtom tromjesečju na tržištu nedostajati 2,2 miliona barela nafte dnevno, što daje proizvođačima vremena da se dogovore o povećanju proizvodnje.

Analitičari očekuju da će OPEC+ povećati snabdijevanje u augustu jer ponuda tek tijesno nadmašuje potražnju nakon pojačane kupovine u SAD-u i Kini, prenosi SEEbiz.