open-navfaktor-logo
search
Monarhija
Ceromonija u Londonu, Charlesu III stavljena kruna na glavu
Nabiskup Canterburya danas je u Westminsterkoj opatiji okrunio Charlesa III kao kralja Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a njegovu suprugu Camillu za kraljicu-suprugu.
06.05.2023. u 13:30
get url
text

VEZANI TEKST - Danas će britanski kralj Charles biti krunisan, krunu dobija i njegova supruga Camilla

- Kralju kraljeva i gospodaru svih gospodara, blagoslovi ovu krunu i posveti slugu svoga Charlesa na čiju je glavu danas polažeš - rekao je nadbiskup uzimajući krunu koju je položio na kraljevu glavu.

Zvaničnoj ceremoniji krunisanja prisustvovali su predstavnici gotovo svih svjetskih država.

 

Charles III je postao 40. britanski monarh koji je položio tradicionalnu zakletvu na vjernu službu, a na prijestolje je stupio po smrti svoje majke kraljice Elizabethe II. 

Charles je osim Ujedinjenog Kraljevstva i nominalni vladar 14 drugih država koje su bile dio britanskog kolonijalnog carstva: Antigue i Barbude, Australije, Bahama, Belizea, Kanade, Grenade, Jamajke, Novog Zelanda, Papua Nove Gvineje, Svetog Kita i Nevisa, Svete Lucije, Sveti Vincent i Grenadini, Solomonskih ostrva i Tuvalua.

{$galerijaFotografija}

Tokom ceremonije krunisanja, koju je vodio nadbiskup Canterburyja, viši biskup Engleske crkve, Charles je krunisan historijskom krunom Svetog Edwarda.

Kraljica Camilla nosila je modifikovanu verziju krune kraljice Marije.

Charles III je stupio na tron prošlog septembra nakon smrti kraljice Elizabethe II, njegove majke koja je dugo vladala, jedinog monarha kojeg je većina živih Britanaca uopće poznavala.

Na ceremoniji, Charlesu su uručeni kugla i žezlo koji predstavljaju njegov vjerski i moralni autoritet.

Charles se zakleo na posebnoj Bibliji da će upravljati ljudima pravdom i milosrđem i podržavati crkve ustanovljene zakonom.

Uz milione ljudi koji su izašli na ulice da prisustvuju spektaklu, više od 2.200 uglednih ličnosti, uključujući članove kraljevske porodice, predstavnike iz 203 zemlje i oko 100 šefova država, prisustvovalo je događaju.

AA-20230506-31061456-31061422-DAN_KRUNISANJA_CHARLES_III_DANAS_POSTAJE_40_MONARH_VELIKE_BRITANIJE.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.