Naglašava kako od svih nas, našeg poštivanja epidemioloških mjera, zavisi kada će Bosnu i Hercegovinu zahvatiti četvrti val zaraze koronavirusom.

Više vakcinisanih, manje restrikcije 

- Mi se pripremamo za novi val. U tom kontekstu već u ponedjeljak imamo sastanak sa svim kantonalnim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo. Razgovarat ćemo o spremnosti da se veći broj vakcina aplicira, kada dođu i donacije. Da se poveća obim vakcinacije, kako bismo taj četvrti val dočekali sa značajno većim brojem vakcinisanih jer što bude veći broj vakcinisanih, sigurno da će i mjere najvjerovatnije biti manje restriktivne - govori nam Čerkez.

Naglašava kako odgovor na četvrti val u velikoj mjeri zavisi od broja vakcinisanih.

- Ako bude došao najavljeni broj vakcina koje imamo o Ministarstva civillnih poslova BiH (oko dva miliona), to bi značilo da bi pored ovih sada deset posto vakcinisanih u BiH, imali bismo još dodatnih 25 do 30 posto vakcinisanih najmanje. To znači da bi ukupni broj vakcinisanih bio između 35 i 40 posto. Ukoliko najavljeni broj vakcina dođe i ukoliko kantoni hitno naprave imunizaciju u narednom periodu, do početka jeseni bi se moglo očekivati da Bosna i Hercegovina sustigne i zemlje u regiji i dođe do cifre od 35 do 40 posto vakcinisanih - kaže Čerkez.

Upitali smo da li će građani Federacije dočekati dane masovne imunizacije, bez zakazivanja termina vakcinacije. 

Vakcina štiti od ozbiljnih posljedica 

- Sada će to krenuti kada dođu ove veće količine. Ali htio bih vam također reći da sada možete otići recimo u Livno, primiti vakcinu, ne morate se naručiti, čak iz drugog kantona doći. Mislim generalno da ćemo podići nivo vakcinacije i vrlo brzo pozvati sve kategorije da se slobodno vakcinišu. Što se tiče četvrtog vala, kada ga možemo očekivati, zavisi od našeg ponašanja. Može krenuti do kraja augusta, ali i nakon toga. Mi smo u svakom slučaju spremni da pratimo situaciju i spremni smo na odgovor u odnosu kakva bude trenutna epidemiološka situacija - govori Čerkez i dodaje:

- Moram reći da se u većini kantona mjere ne provode (nošenje maske, držanje distance), međutim, mi pratimo epidemiološku situaciju i ukoliko bismo vidjeli da dolazi do porasta, mi bismo intervenisali jer mjere su još na snazi, u zatvorenom da se nosi maska, drži distanca i ostalo. Jer nama sigurno predstoji još jedan duži period borbe sa COVID-19. I kada se vakcinišemo, morat ćemo živjeti na način drugačiji jer nije samo vakcina ta koja štiti. Vakcina štiti od ozbiljnijih posljedica, hospitalizacije, smrti, i tu je najveća efikanost vakcine i ona je ključna u borbi. Međutim, i druge mjere treba poštovati.