open-navfaktor-logo
search
Počele pripreme
Čelik: Imenovanje nove Vlade Kantona Sarajevo 24. februara
Danas zasijeda Komisija za izbor i imenovanje Skupštine KS  koja će razmatrati imenovanje nove Vlade Kantona Sarajevo.
11.02.2020. u 10:05
get url
text

-Poslije sastanka Komisija za izbor i imenovanje bit će održan sastanak Kolegija Skupštine KS. Ukoliko poslije ovih sastanaka sve bude teklo po planu kako smo se dogovorili ranije sjednicu Skupštine KS zakazat ćemo za 24. februar i tada bi trebali imenovati novu Vladu Kantona Sarajevo – rekao je Mirza Čelik, predsjedavajući Skupštine KS.

Premijer KS Edin Forto u skladu sa zakonom podnio je ostavku i to nakon što mu je Skupština KS izglasala nepovjerenje. Podnošenjem ostavke premijera ostavke su automatski podnijeli i svi ministri iz njegove vlade i time su ispunjeni uvjeti za imenovanje nove Vlade KS.

Kandidat za novog premijera KS Mario Nenadić prošle sedmice uputio je, u skladu s Poslovnikom o radu Skupštine KS, predsjedavajućem kantonalnog organa zakonodavne vlasti Mirzi Čeliku imena svih kandidata za nove ministre u Vladi KS.

Skupštinsku većinu u narednom periodu činit će SDA, SBB i DF uz podršku jednog zastupnika BOSS-a. SDA je u novom sazivu Vlade KS dobila sedam ministarstva, SBB tri, a DF dva ministarstva.

Za ministricu pravde i uprave predložena je Mersa Kustura (SDA), za ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić (SDA), za ministricu komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč (SDA), za ministra saobraćaja Adi Kalem (SDA), za ministra finansija Jasmin Halebić (SDA), za ministra kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović (SDA), a za ministra za boračka pitanja Senad Hasanspahić (SDA).

SBB je u Vladi KS predložio Ismira Jusku za ministra unutrašnjih poslova, Anisa Krivića za ministra obrazovanja, nauke i mladih te Temu Mušić za ministricu rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica. Boje DF-a u Vladi KS branit će Rusmir Mesihović u svojstvu ministra zdravstva i Goran Mačkić u svojstvu ministra privrede.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.