open-navfaktor-logo
search
Generalna proba
Čelik gostuje u Austriji: Duel klubova koje je zadesila slična sudbina
Zenički Čelik će 11. februara ove godine gostovati u Grazu kod tima GAK 1902, što će za Zeničane biti generalna proba pred proljetni dio sezone.
05.01.2023. u 18:02
get url
text

Grazer AK je osnovan 18. augusta 1902. godine pod nazivom “Grazer Athletiksport Klub”. Najveće uspjehe ostvarili su u periodu od 1995-2005. Osvajači su austrijske Bundeslige, te višestruki osvajači austrijskog Kupa (4). Austrijski Superkup su osvajali u dva navrata. U periodu od 2006. do 2012. godine imali su finansijskih problema, da bi 2012. bankrotirali.

Novi početak je za njih označio novu eru kluba, te se počelo raditi aktivno na vraćanju kluba na njihove stare staze slave. Trenutno se na tabeli Admiral druge austrijske lige nalaze na četvrtoj poziciji, uz četiri boda zaostatka u odnosu na prvoplasiranu ekipu, SKN St. Polten.

Čelik je, podsjetimo, zbog nagomilanih (finansijskih) problema u sezoni 2019/20. ispao iz Premijer lige BiH, a poslije toga je Skupština kluba odlučila da se Zeničani ne takmiče u Prvoj ligi FBiH već da istupe u najniži rang.

Trenutno se Čelik takmiči u Drugoj ligi FBiH grupa Centar i na zimsku pauzu otišao je s prvog mjesta, sa dva boda više od Koline i Bosne.

Zeničane očekuje i meč osmine finala Kupa BiH protiv Radnika iz Bijeljine na Bilinom polju (18/19. februar). U ovoj fazi takmičenja igra se jedna utakmica. Čelik je u šesnaestini finala eliminirao prošlosezonskog finalistu, tim Sarajeva, nakon boljeg izvođenja penala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.