- Izrazi ne mijenjaju historiju, niti je mogu ponovo pisati. Neće nas niko učiti našoj historiji. Politički oportunizam je najveća izdaja protiv mira i pravde. U potpunosti odbacujemo ovu populističku izjavu - napisao je Cavusoglu.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je danas da ova zemlja izjavu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Bidena o događajima iz 1915. u potpunosti odbacuje i najoštrije osuđuje.

"Izjavu predsjednika SAD-a o događajima iz 1915. u potpunosti odbacujemo i najoštrije osuđujemo", poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je izjavu Bidena ocijenilo ništavnom.

"Izjava predsjednika SAD-a koji o događajima iz prošlosti nije ni pravno ni moralno ovlašten govoriti je ništavna, bezvrijedna", istaknuto je u saopćenju.

Predsjednik direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske Fahrettin Altun odbacio je današnju izjavu američkog predsjednika Joe Bidena.

"U potpunosti odbacujemo izjavu Bidenove administracije o događajima iz 1915. godine", poručio je Altun.

Altun je današnji dan ocijenio tužnim s aspekta bilateralnih odnosa Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

"Zbog izbora Washingtona da pokuša zasjeniti našu časnu historiju živimo izuzetno tužan dan s aspekta naših bilateralnih odnosa", istakao je Altun.

On je poručio i da su "institucije SAD-a kod objave ove izjave, nažalost pokleknule pred zahtjevima lobija".