open-navfaktor-logo
search
Suzbijanja negativnih posljedica
Ćatić: Ohrabruju ekonomske mjere Vlade FBiH, posebno moratorij na kredite
Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Osman Ćatić izrazio je punu podršku ekonomskom programu Vlade FBiH, kreiranom s ciljem suzbijanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju.
19.03.2020. u 17:11
get url
text
get url
text

 

- Situacija je takva da su mnoge stvari stale, usljed novonastalih zabrana kretanja i okupljanja, mnoge firme ne rade. Niti mogu puniti budžet niti mogu plaćati plate radnicima. To za hiljade porodica može značiti da će ostati bez izvora prihoda. Izuzetno je važno što je Vlada pokazala tim ljudima da nisu usamljeni i da će im dati podršku.

Ekonomski program Vlade FBiH za suzbijane krize vrlo je ozbiljan. Posebno ohrabruje osnivanje Fonda Vlade FBiH za stabilizaciju ekonomije, kroz novac Razvojne banke i ono što će FBiH prikupiti od međunarodnih donatora poput MMF-a.

Firme koje su ostale bez ičega imat će priliku da dobiju značajne kredite. To znači da će imati šansu da prežive, da nastave raditi, imat će šansu da isplaćuju platu svojim radnicima. Svako sačuvano radno mjesto u idućem periodu bit će ogroman uspjeh i pobjeda - riječi su Osmana Ćatića.

On smatra da su naročito važna zaduženja Vlade FBiH nadležnim agencijama da se građani oslobode od plaćanja kreditnih obaveza u iduća tri mjeseca, odnosno da se to plaćanje odgodi.

- U situaciji, kada zbog sigurnosnih i zdravstvenih interesa društva, mnogi građani ne mogu ići na posao i ne znaju hoće li dobiti narednu platu, potpuno bi nepravedno bilo praviti se kao da se ništa nije desilo i očekivati da odmah vraćaju rate kredita. Mislim da je izuzetno važno što je Vlada FBiH oslobodila građane i najpogođenije firme tereta kreditnih rata u ovom trenutku. Krediti trebaju biti vraćani kada radnici i firme budu mogli zarađivati - kazao je Ćatić.

Po njegovom mišljenju, sad je najvažnije vratiti građanima osjećaj ekonomske sigurnosti i poslati jasnu poruku da niko neće ostati napušten, bez ikakvih primanja. Vlada je pokazala ozbiljnost i poslala jasnu poruku ovim mjerama da se građani i ekonomija mogu osloniti na nju, naveo je Ćatić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.