Petak, 09.12.2022.

Čak tri službe "Parka" uklanjale otpad na Malti, stanari ne žele otkriti ko je nekulturni komšija

Služba komunalnih redara izvršila je svoj zadatak, kao i jedinica Parka zadužena za održavanje javnih zelenih površina, mehanizacijom uklonjeno i prikupljeno smeće je i odvezeno, ali ostaje pitanje odnosa pojedinaca, stanara prema zelenilu, kao i onih koji svjedoče, a ne reaguju na uništavanja i prljanje zelenila,  poručuju iz "Parka". 

Nakon što je Faktor danas pisao o većoj količini kabastog otpada ispred zgrade "Šibica" na Dolac Malti, radnici  KJKP "Park" očistili su otpad. Ovim povodom oglasili su se i putem svoje Facebook stranice, kazavši da su, blago rečeni, imali neobičnu intervenciju. Zbog količine smeća, Radnici "Parka", kako objašnjavaju, bili su angažirani u čak tri službe, jer su morali uklanjanjati ćilime, posuđe, prostirke, odjeću i drugo sa stabala, pločnika, zelenih površina koje su stanari obližnje zgrade kroz prozore izbacili iz svog stana.

- Naime stanari višespratne zgrade na raskrsnici ulica Ložionička i Envera Šehovića, kod taksi stajališta, izbacili su većinu pokućanstva kroz prozor stana direktno na zelene površine, pješačke staze, trotoare. Veliki dio odbačenih predmeta - ćilimi, prostirke i drugo završio je na granama stabala, pa je osim Parkove jedinice zadužene za održavanje površina u Novom Sarajevu, morala biti angažirana i mehanizacija odnosno auto korpa i radnici obučeni za rad na visini kako bi odbačeni otpad uklonili iz krošnji stabala. Osim ovih jedinica na terenu je bila i Parkova služba komunalnih redara koja je o svemu sačinila službenu zabilješku, ali i bili prisutni cijelo vrijeme dok je vršeno čišćenje kako bi nadzirali stanje da se bacanje otpada ne ponovi u momentu dok su radnici Parka na terenu - objasnili su iz Parka na svojoj  Facebook stranici. 

Kako pojašnjavaju, komunalni redari shodno ovlaštenjima Zakona o komunalnoj čistoći prilikom izrade službene zabilješke na licu mjesta obavili su razgovor i sa stanarima pomenute zgrade od kojih niko nije želio otkriti ko od komšija se ovako odnosi prema zelenoj površini.

-Taksisti obližnjeg taksi štanda također su se žalili da vrlo često dok čekaju na štandu svjedoče izbacivanju predmeta i smeća kroz prozore iz stanova. Služba komunalnih redara izvršila je svoj zadatak, kao i jedinica Parka zadužena za održavanje javnih zelenih površina, mehanizacijom uklonjeno i prikupljeno smeće je i odvezeno, ali ostaje pitanje odnosa pojedinaca, stanara prema zelenilu, kao i onih koji svjedoče, a ne reaguju na uništavanja i prljanje zelenila koje naš ambijent življenja čini ljepšim i koje je javno dobro svih nas - poručuju iz "Parka". 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh