open-navfaktor-logo
search
Prijem
Bukvarević: Ne smijemo zaboraviti da su nam branioci omogućili slobodu i državu
Prije svega moramo ljudski poštovati i naravno učiniti sve da popravimo njihov materijalni status, rekao je Salko Bukvarević
27.12.2019. u 17:13
get url
text
Salko Bukvarević
Salko Bukvarević

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević okupio je danas predstavnike porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce, predstavnike boračkih udruženja. Na svojevrsnom druženju sa ovom populacijom Bukvarević je predstavio dosadašnje rezultate Ministarstva. Kazao je kako je u periodu od 2015. do 2019. godine za boračku populaciju kroz budžet osigurana milijarda i 614 miliona KM. Naglasio je kako je veliki uspjeh donošenje Zakona o demobilisanim borcima.

Današnjem prijemu su prisustvovali mnogobrojni predstavnici boraca

Za 1.200 šehidskih porodica vraćeno pravo na penziju 

- Od onoga što smo uradili u prethodnom periodu ja mogu istaći da je najvažniji Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. U zakonu je predviđeno 16 prava za demobilisane borce koji su nakon deset godina dobili svoj zakon, i gdje je predviđeno dodatnih 50 miliona KM u Budžetu FBiH. Istakao bih da smo 1.200 šehidskih porodica, koje su bile izgubile pravo na penziju iz Fonda PIO, vratili u to pravo i za to odvojili nekih 5,3 miliona KM na godišnjem nivou. Također, za 11.800 naših oficira, podoficira i vojnika koji su otišli u prijevremene penzije vratili smo isplatni koeficijent na 1,486 koji su imali kada su otišli u penziju - rekao je Bukvarević i dodao:

- Podsjetit ću da su 2013. godine tim ljudima bile umanjene penzije od 20 do 50 posto. Također, želim istaći zapošljavanje djece šehida. To su projekti koje smo radili zajedno sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i kantonalnim zavodima. Kada smo preuzeli mandat, bilo je 6.700 djece na birou. Prema informacijama koje sada imamo, u januaru očekujemo precizne podatke, očekujemo da će broj nezaposlene šehidske djece biti ispod 3.000 - kaže Bukvarević.

Naglašava da su ta djeca zaslužila da dobiju šansu da rade.

- Naše trajno opredjeljenje je zajednički rad sa predstavnicima boraca na očuvanju tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata '92-'95, sa jasnom porukom da su nam branioci omogućili slobodu i državu i da to nikada ne smijemo zaboraviti. Da ih prije svega moramo ljudski poštovati, a naravno učiniti sve da popravimo njihov materijalni status - poručio je Bukvarević.

Osvrnuvši se na Zakon o demobilisanim borcima, Bukvarević je kazao da kantoni prate implementaciju uz naznaku da bi to moglo ići brže.

Goraždanski kanton je već usvojio izmjene Zakona

- Prema našim informacijama, većina kantona je krenula u realizaciju Zakona o pravima demobilisanih boraca. Dakle, Goraždanski kanton je već usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca i predvidio sredstva. Također, Sarajevski kanton je to usvojio u nacrtu, Tuzlanski kanton je predvidio sredstva u budžetu i već planira usvajanje zakona. Imamo informaciju da i drugi kantoni rade na tome. Možda bi trebalo da bude malo brža dinamika. Nama se čini da sporo ide. Mi ćemo kao Resorna grupa koju je imenovala Vlada FBiH kontinuirano pratiti implementaciju i svaka dva mjeseca zasjedati - rekao je BUkvarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.