open-navfaktor-logo
search
Vlada usvojila Nacrt
Budžet TK za narednu godinu: Povećanje u odnosu na 2021. čak 27,5 miliona KM
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) utvrdila je jučer Nacrt kantonalnog Budžeta za 2022. godinu, prema kojem prihodi iznose 460,5 miliona KM, što je za oko 12,5 miliona KM ili 2,7 posto više u odnosu na posljednji rebalans Budžeta za 2021. godinu, urađen prošlog mjeseca.
12.11.2021. u 20:10
get url
text
Ministar finansija TK Vedran Lakić
Ministar finansija TK Vedran Lakić

Na početku ove godine kantonalni budžet iznosio je 433 milion, što znači da povećanje u odnosu na predloženi Nacrt iznosi 27,5 miliona KM.

- Osnovni izazov za narednu godinu bio bi ako projekcije Federalnog ministarstva finansija ne budu pratili prihodi. Ukoliko do toga ne dođe, imamo i odgovore. Prvo je prolongiranje svih rashoda, što smo radili i u ovoj godini. Planiramo i uštete naredne godine jer smo radili dubinsku analizu posljednjih pet godina. Rebalans je također mogućnost, kao i finansiranje projekata drugim sredstvima koja nisu naša - rekao je ministar finansija TK Vedran Lakić.

Rashodovna strana Budžeta prema Nacrtu iznosi 460.556.740 KM.

Kada je u pitanju povećanja budžetskih stavki, u oblasti boračko-invalidske zaštite dosegnuto je 20 miliona KM, što je za 23,15 posto više u odnosu na početni Budžet ove godine. U oblasti unutrašnjih poslova predviđeno je povećanje u odnosu na trenutna izdvajanja u iznosu od 5,5 miliona KM, što će biti usmjereno za poštivanje odredbi kolektivnog ugovora.

Za robne rezerve izdvojeno je 550.000 KM, što je povećanje su za 85 posto. U okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede planirano povećanje dostiže osam miliona KM u odnosu na početak tekuće godine.

Uvećana su i sredstva za nabavku udžbenika čime će biti obuhvaćena nabavka učenika za još jedan razred osnovnih škola. Također, planirano je i 600.000 KM za završetak objekta Muzičke škole u Tuzli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.