Inženjeri i radnici iz arapskih zemalja napadnuti su u subotu u kazahstanskom gradu Tengizu, nakon što je jedan radnik iz Libana objavio fotografiju sa kolegicom iz Kazahstana, koju su domaćini smatrali uvredljivom. U znak odmazde, kazahstanski radnici u kompaniji Consolidated Contractors Company (CCC) napali su svoje kolege iz arapskih zemalja.

Prema izvještajima libanskih medija, napad se dogodio nakon što je libanski inženjer Eli Daoud na društvenim mrežama objavio fotografiju koju su u Kazahstanu ocijenili kao uvredu. Fotografija prikazuje Libanca kako u ruci drži wireless uređaj, dok Kazahstanka stoji iza njega, a vrh uređaja prekriva njena usta.

Nedugo nakon što je fotografija objavljena, kazahstanski radnici su se okupili i počeli napadati arapske kolege. Tek pet sati nakon što su napadi počeli, rukovodstvo kompanije je uspjelo autobusima evakuirati arapske radnike.

Iako medijski izvještaji ne preciziraju tačan broj povrijeđenih radnika, sa sigurnošću se tvrdi da su deseci njih pretrpjeli teške povrede.

Nakon napada je Elie Daoud objavio video na kojem se izvinjava zbog objavljivanja fotografije, tvrdeći da nije imao namjeru uvrijediti djevojku ili Kazahstan.

S druge strane, drugi radnici tvrde da povod za napad nije bila samo fotografija već i ranija neslaganja među uposlenicima.