Dodala da su problem državljani Srbije koji dolaze iz inostranstva, zbog čega će za kršenje mjera samoizolacije biti zaprijećena kazna i do 12 godina zatvora, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je na konferenciji za novinare u Beogradu precizirala da je jedna osoba na respiratoru i zbog sezonskog gripa, a ne samo zbog koronavirusa. 

Kao stvar koja i dalje "muči sve nadležne" navela je povratak državljana Srbije iz inostranstva, jer nije poslušan apel nadležnih da se ne vraćaju ako ne moraju. To, rekla je, pokazuju podaci da su se u Srbiju vratile 65.142 osobe.

Kako je objasnila, u posljednjih 48 časova postojali su i slučajevi državljana Srbije koji su prethodno od zemalja u kojima su boravili dobili potvrde da su zaraženi koronavirusom, a koji su uprkos tome došli u Srbiju.

- Zbog toga, Vlada Srbije je osigurala tri posebna objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu u kojima će biti smješteni. Ukoliko vidimo da su prekršili samoizolaciju, oni će biti upućeni u ove objekte. Dodatno, ako to lice zarazi drugo lice i teško im naruši zdravlje može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, a ukoliko zarazi drugo lice i time uzrokuje smrt može mu se izreći kazna od dvije do 12 godina - poručila je Brnabić.