open-navfaktor-logo
search
Nutricionisti ističu
Brinite o zdravlju tokom cijele godine: Osnovna načela pravilne prehrane
Prema riječima stručnjaka, osnovno načelo zdravog načina prehrane je imati redovne obroke, biti u svemu umjeren, a naglasak staviti na kvalitet namirnica koje konzumirate
30.12.2019. u 10:25
get url
text

Kako biste se odjećali dobro, briga o zdravlju trebala bi postati način života i trajati tokom cijele godine.

Promjena načina prehrane i usvajanje zdravih prehrambenih navika veoma je važan i ključan segment.

Prema riječima nutricionista, osnovno načelo zdravog načina prehrane je imati redovne obroke, biti u svemu umjeren, a naglasak staviti na kvalitet namirnica koje konzumirate.

Veoma je važno povesti računa o tome šta i koliko jedete, koji su to nutrijenti koji grade tijelo, čuvaju imunitet, povoljno djeluju na sve sisteme tijela i reguliraju metabolizam te dovode tijelo u stanje ravnoteže.

Zdrav način prehrane podrazumijeva unos namirnica iz svih grupa, unos raznovrsnog sezonskog voća i povrća, mahunarki, grahorica, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki, ribe, jaja, mesa peradi, biljnih ulja i malomasnih mliječnih proizvoda.

Stručnjaci ističu da se umjerenost preporučuje prilikom konzumiranja crvenog mesa, životinjskih masnoća i mesnih prerađevina, punomasnih mliječnih proizvoda te sve rafinirane hrane i konditorskih proizvoda.

Unosite namirnice bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima, dijetalnim vlaknima i ne zaboravite unositi dovoljno tekućine.

Imate li prekomjernu tjelesnu težinu ili bolujete od neke hronične bolesti, praćenje individualno prilagođnog plana prehrane i gubitak prekomjernih kilograma, poboljšat će zdravlje.

Gubitak kilograma pomoći će u reguliranju krvnog pritiska, smanjiti LDL holesterol i trigliceride u krvi, pomoći u reguliranju šećera u krvi te podići nivo energije i kvalitet života.

Stoga, odluka da smršate može bit prvi korak u brizi za zdravlje.

Prestanite pušiti, izbjegavajte prekomjeran unos alkohola, previše slanu hranu. Nadalje, pomno birajte način pripreme hrane i izbjegavajte pripremu prženjem i pohovanjem, te iz dnevnog jelovnika izostavite svu masnu i slatku hranu.

Planirajte i ne preskačite obroke, obavezno doručkujte, ponesite na posao zdrav ručak ili međuobrok.

Kupujte namirnice provjerene kvalitete, po mogućnosti domaću i svježu sezonsku hranu iz ekološkog uzgoja.

Više se krećite jer tjelesna aktivost ubrzat će metabolizam i pomoći u reguliranju tjelesne mase.

Hodajte barem 30 minuta dnevno, vozite bicikl, planinarite, plivajte, boravite što više na svježem zraku.

Budite aktivni, ali osigurajte tijelu i dovoljno sna i odmora kako biste očuvali fizičko i mentalno zdravlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.