Tako je Miroslav Škoro, čelnik Domovinskog pokreta, desničarske stranke, izjavio kako se zalaže za "federalnu jedinicu hrvatskog naroda u sklopu jedinstvene BiH". Škoro će podržati listu kontroverznog generala HVO-a Željka Glasnovića u 11. izbornoj jedinci koja se tiče dijaspore, pa tako i one iz BiH. Glasnović je poznat po svojim desničarskim stavovima.  

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a Hrvatske, u TV duelu s liderom HDZ-a i aktuelnim premijerom Andrejom Plenkovićem kazao je kako je zvanični Zagreb ukinuo mjeru o samoizolaciji svih onih koji dolaze iz BiH zato što vladajuća stranka očekuje značajan broj glasova iz naše zemlje, što se uostalom deševa već decenijama.

- Gurnuli ste svjesno Hrvatsku u izbore, otvorili se prema BiH. Zbog vaših glasača, ugrozili ste kompletnu turističku sezonu. Slažem se da nije u duhu Ustava BiH da predstavnik jednog naroda bira predstavnika drugog naroda. To je stvar koju BiH treba riješiti kao samostalna suverena država - rekao je Bernardić.

S druge strane, Plenković je upitan da izabere između Željka Komšića ili Milorada Dodika očekivano odgovorio:

- Dragan Čović. Komšić je samo formalan predstavnik Hrvata, ali ne legitiman. Ne želimo da se izigrava ni slovo ni duh Dejtonskog sporazuma.