Nikada prije država članica EU-a nije zatražila razvod.

Pregovori su trajali godinama dok konačno, u zadnji trenutak, nije postignut trgovinski sporazum vrijedan 660 milijardi britanskih funti (900 milijardi dolara) na Božić.

Potpisan je samo nekoliko dana prije izlaska Britanije iz jednog od najvećih svjetskih trgovinskih blokova, što predstavlja najznačajniji globalni zaokret od pada Britanskog carstva.

Sporazumom je definirano da Britanija zadržava pristup jedinstvenom tržištu EU-a s 450 miliona potrošača bez carina i kvota, no on neće spriječiti štete za privredu, upozorili su ekonomski stručnjaci.

U petak su dva tijesno isprepletena partnera ušla u novo razdoblje svojih odnosa, puno labaviju suradnju.

Ukida se sloboda kretanja što se tiče života i rada, iako za kratkotrajna putovanja većinom neće biti potrebna viza.

Roba će se puno više kontrolisati na granicama Britanije i EU-a, a unutar Ujedinjenog Kraljevstva na irskoj morskoj granici između Sjeverne Irske i Velike Britanije, piše Index.hr.

Što se tiče sektora usluga, koji čini više od 80 posto britanskog gospodarstva, dvije strane obavezale su se "uspostaviti povoljnu klimu za razvoj trgovine i ulaganja između njih".

Što se tiče ribolova, britanski premijer Boris Johnson pristao je na razdoblje od 5 i po godina za uvođenje novih pravila o ribolovu brodova Evropske unije u britanskim vodama nakon čega će se održavati godišnje konsultacije o ulovu.

Britanija više neće učestvovati u sigurnosnim organizacijama i bazama podataka poput Europola, Eurojusta i SIS-II. Ipak, i dalje će se razmjenjivati DNK podaci, otisci prstiju i podaci o registraciji vozila.