On je optužen za trgovinu ljudima, kao i za verbalno i fizičko nasilje u porodici kojim je trinaestogodišnju kćer prisilio na vanbračnu zajednicu, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je N. M. da je u aprilu 2020. godine, u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist, nakon uzimanja novčane naknade od porodice Š., toj porodici predao svoju trinaestogodišnju kćer radi prisilnog stupanja u vanbračnu zajednicu.

- Nakon što je pobjegla, on je žrtvu uz prijetnje i uslovljavanja vratio porodici Š., a nakon novog bjekstva policija je maloljetnicu u zapuštenom stanju pronašla u gradu, poslije čega je smještena u namjensku ustanovu. Pored trgovine ljudima, N. M. je optužen i da je prethodno vršio nasilje nad njom, čineći to i prema supruzi, verbalno i fizički ih zlostavljajući najčešće pred drugim maloljetnim članovima porodice, natjeravši tako trinaestogodišnjakinju na vanbračnu zajednicu - navodi se u optužnici dostavljenoj Osnovnom sudu Distrikta.

VEZANI TEKST - Maloljetnu suprugu tjerao da prosi i prostituiše se

U nastavku postupka, sud je u cijelosti potvrdio optužnicu kojom se N. M. tereti za krivično djelo trgovine ljudima s propisanom kaznom zatvora od najmanje deset godina.

Uz to, optužen je i za krivično djelo nasilja u porodici za koje se može izreći kazna zatvora od jedne do pet godina.

Za trgovinu ljudima ovo tužilaštvo nedavno je podiglo optužnicu i protiv osobe inicijala Š. Š. (26) zbog sumnje da je navođenjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao maloljetnu suprugu.

On je optužen da je od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači i da osobama koje pokažu interesovanje ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu, navodi se u saopćenju.